Recomandări pentru weekend. Expoziție aniversară la Muzeul Colecțiilor de Artă, premieră la Opera Națională, Festival Internațional de Film de Animație

28 septembrie 2018, 10:04

Muzeul Colecțiilor de Artă a împlinit 40 de ani de la inaugurare.

Cu această ocazie a lansat expoziția Portretul colecționarului. Aceasta aduce în centrul atenției pasionați iubitori de frumos care și-au încununat cariera de colecționari de artă prin donațiile făcute statului român pe parcursul secolului XX și la începutul secolului XXI.

Grupaje reunind lucrări favorite ale colecționarilor, portretele acestora și ale unor membri ai familiei, obiecte de artă decorativă, fotografii și documente evocă personalitatea și preocupările diferiților colecționari, relația lor cu artiștii preferați, creionând un întreg univers cotidian devenit astăzi pagină din istoria unui fenomen încă prea puțin explorat – colecționismului românesc.

În spatele unora dintre donații se află povești de viață emoționante pe care merită să le descoperiți.

La Teatrul Național din București, sâmbătă are loc premiera spectacolului Romeo și Julieta de William Shakespeare.

Povestea îndrăgostiților nevoiți să înfrunte ura viscerală dintre familiile lor, dar și vicisitudinile sorții, va fi prezentată într-o montare pasionată, electrizantă, cu personaje din vremea noastră. Regizorul Yuri Kordonsky și aleasa distribuție, împreună cu scenografii Dragoș Buhagiar, Ioana Smara Popescu și coregraful Florin Fieroiu, deschid o excelentă perspectivă modernă asupra tragediei Romeo și Julieta, lăsând viața și energia debordantă a tinereții să-și afle nestingherit drumul spre inima spectatorilor de orice vârstă.

Premieră și la Opera Națională din București unde stagiunea va fi deschisă cu spectacolului „Otello” de Giuseppe Verdi. Regia artistică, decorul și luminile poartă semnătura maestrului Giancarlo del Monaco, costumele sunt realizate de Stella del Monaco. La pupitrul dirijoral se va afla Mihnea Ignat.

De-a lungul secolelor, „Otello” s-a dovedit a fi o capodoperă care s-a evidențiat nu doar prin simbolurile filozofice, ci și prin trăirile tulburătoare și puternice ale personajelor, din punct de vedere teatral.

Astăzi începe cea de-a 13-a ediție a Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est.

În competiție intră scurtmetraje, film studențesc, videoclip, lung metraj și film românesc. Evenimentul dedică o secțiune specială din programul său celui mai entuziast și fidel public de animație.

Minimest îi așteaptă și de data aceasta pe cei mici în cinema, în cele două weekenduri ale festivalului, când vor fi proiectate cele mai frumoase filme de animație recente dedicate lor.

Workshopurile, adresate celor interesați să se inițieze în diverse tehnici de animație, masterclass-urile și mesele rotunde susținute de invitați importanți din țară și de peste hotare, petrecerile și concertele completează programul celor 10 zile de efervescență Anim’est în Capitală. Trofeul Anim’est este acordat în fiecare an unui film din competiția de scurt metraj a festivalului. Una dintre cele mai importante misiuni ale festivalului este aceea de a resuscita și promova animația autohtonă. În condițiile în care pregătirea în domeniu este aproape inexistentă în România.

Festivalul se deschide astăzi la Cinema Eforie cu filmul Încă o zi din viață. Proiecții vor fi și la Cinema Elvira Popescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite