Rectificarea bugetară va fi aprobată vineri. Ministerele Agriculturii și Transporturilor pierd împreună 3 miliarde de lei

25 noiembrie 2021, 12:16

E nevoie de bani mai mulți pentru sănătate, asistență socială, dar și pentru dobânzile în creștere la împrumuturile luate deja.

Din acest motiv, Finanțele Publice obțin cele mai mari fonduri la rectificare: 3,4 miliarde, din care peste 700 de milioane la Fondul de rezervă al Guvernului, de unde plățile se pot face mai simplu și rapid. Suma include și cheltuieli mai mari cu peste un miliard la dobânzi.

2,4 miliarde în plus primește Ministerul Sănătății, inclusiv pentru salariile personalului din sistem. O sumă aproape la fel de mare merge la Ministerul Muncii, ca să se achite ajutoarele pentru plata facturilor la energie, pentru alocații și pensii.

Sume mai mari vor fi virate și la Ministerul Public, la Justiție, Interne și ANSVSA.

Mai multe sunt ministerele care pierd bani la rectificare. În primul rând Agricultura, 2,3 miliarde, dar și Transporturile, Energia, Economia, Dezvoltarea și Cultura.

Potrivit rectificării, la finalul anului deficitul bugetar va fi de 7,13%, deși după primele 10 luni depășea cu puțin 4 procente.

Rectificarea este o urgență pentru a nu fi afectată plata pensiilor și salariilor din decembrie.

În următorul buget, veți vedea următoarea abordare, alocăm 7% din PIB pentru investiții care se pot face în acel an. Pur și simplu, ținem banii într-un cont când putem să îi folosim pentru probleme prioritare (…) Această meteahnă cu amânarea plății către agenții economici și către oameni cred că s-a păstrat și aș vrea să închid rectificarea (…) Au bani în ministere pentru a plăti tot ce e pe decembrie, nu vreau să ne trezim la sfârșit de an că ni se întorc bani la buget. Este incorect pentru că sunt taxele dumneavoastră, a declarat Adrian Câciu, ministrul propus al Finanțelor.

Premierul învestit Nicolae Ciucă a declarat că elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează să fie dezbătute vineri, într-o şedinţă de guvern.

„În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară şi deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în şedinţa de guvern de mâine şi după ce vom avea aceste elemente tehnice putem să comunicăm ce s-a întâmplat şi unde ne găsim cu ceea ce înseamnă asigurarea resurselor financiare. Ceea ce vă pot spune, în schimb, este că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere legată de faptul că nu sunt resurse financiare pentru plata pensiilor şi a salariilor”, a declarat Ciucă, joi, la Parlament, după ce Guvernul a primit votul de învestire.

El a adăugat că sunt, de asemenea, asigurate fonduri pentru toate nevoile pe care le are Ministerul Sănătăţii. „Acestea sunt elemente certe pe care le-am discutat cu ministrul Finanţelor şi ministrul Sănătăţii”, a declarat Ciucă.

Premierul învestit a subliniat că nu poate vorbi în acest moment despre o încălcare a angajamentelor luate la nivel european pe chestiunea deficitului, „atât timp cât nu avem cifrele finale”. „În momentul în care avem cifrele finale, putem să discutăm”, a completat Ciucă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite