Reducerea accizei la combustibil, încă în discuția guvernanților. În Europa s-au luat măsuri care să taie din scumpirea carburanților

15 martie 2022, 20:11

În 22 februarie, ministrul Finanțelor anunța public propunerea de a reduce temporar cu 50% acciza pentru carburanți. Guvernul nu a luat până acum nicio decizie. Dar ministrul Economiei spune că încă se discută.

FLORIN SPĂTARU, ministrul Economiei: Este o discuție pe care o avem în guvern. Guvernul României și-a propus investiții majore în economie, pe care vrem să le ținem. De aceea, toate aceste măsuri – prețul energiei, al combustibililor – trebuie analizate în balanță.

3-4 miliarde de lei ar costa aplicarea măsurii timp de 3 luni, spunea liderul PNL, Florin Cîțu. Banii s-ar adăuga la deficitul bugetar și așa mare, de aproape 6% din PIB. Iar analiștii economici avertizează că oricum vor crește cheltuielile statului din cauza războiului și a încetinirii economice.

MIRCEA COȘEA, analist economic: Reducerea accizei pare să fie acum un lucru aproape obligatoriu, pentru că această creștere la carburant are efecte extraordinar de grave asupra economiei, nu numai asupra cetățeanului. Și în principal, în acest moment, asupra agriculturii. Cred că trebuie să fie o decizie politică foarte curajoasă, de reducere a accizei, dacă nu la toate categoriile de combustibili, măcar la unele.

Mai multe state europene au luat deja măsuri pentru a ține sub control prețul carburanților. Guvernul Sloveniei a plafonat preţul benzinei şi motorinei la aproximativ 1,5 euro pe litru. O măsură asemănătoare se aplică deja în Ungaria. Franța va rambursa 15 eurocenţi pe litru, de la 1 aprilie. Iar Irlanda, Portugalia și Cehia au decis să reducă din taxe pentru o perioadă. În timp ce Polonia a redus acciza din decembrie și TVA din februarie. La noi, deocamdată autoritățile au declanșat controale la stațiile de alimentare și au aplicat sancțiuni pentru neregulile găsite.

HORIA CONSTANTINESCU, președintele ANPC: Noi cu siguranță vom verifica respectarea algoritmului prețului, creării prețului, și dacă acesta e conform cu cel afișat și la casa de marcat, pentru că au fost situații nu puține în care am găsit diferențe între prețul afișat și cel perceput la casa de marcat.

Pe piețele internaționale, prețul barilului de țiței BRENT a coborât sub 100 de dolari, de la un maxim de aproape 130 de dolari, în urmă cu o săptămână, ieftinire care ar trebui să se vadă și la pompă în perioada următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite