Referendum în teritoriile ocupate din Ucraina, la doi pași de război. La Donețk, Moscova a trimis buletine de vot și ștampile. În Harkov, bombe și mine antipersonal

22 septembrie 2022, 23:41

În orașul Doneţk, controlat de separatiști, se fac ultimele pregătiri pentru așa-zisul referendum prinvind alipirea regiunii la Rusia.

S-au aranjat cabinele de vot, iar urnele de vot din plastic, transparente, pentru a mima democrația, sunt puse la locul lor.

Tot în Ucraina, la Izium, la aproximativ 200 de kilometri nord de Donețk, alți ucraineni suportă de aproape șapte luni bombardamentele regimului Putin. Oamenii au supraviețuit cum au putut.

Practic, nu am ieşit din beci, din cauza bombardamentelor foarte puternice, în special cele aeriene. Aveau loc de câteva ori pe zi.

La Donețk, clădirile sunt întregi, zugrăvite și vopsite. În sălile luminoase sunt așteptați oamenii să voteze, deși rezultatele nu vor fi recunoscute de nimeni, decât de Moscova.

Moscova a trimis buletine de vot și ștampile.

Pentru localnicii din regiunea Harkov, Moscova a trimis bombe, care au căzut prin curți, și mine antipersonal, plantate de soldații eliberatori.

Am dezgropat minele antipersonal cu o lopată lungă de 4 metri şi le-am pus într-un loc vizibil, astfel ca soldaţii (ucraineni) să le neutralizeze. Erau aproximativ 10-15, aici, printre straturile de cartofi.

În regiunile separatiste se face instructajul activiștilor care vor avea grijă ca spectacolul ordonat de Vladimir Putin să se desfășoare fără incidente.

În regiunea Harkov, sătenii sunt mulțumiți că au scăpat de trupele rusești și încearcă să trăiască de pe o zi pe alta.

Aşa cum vedeţi, ne încălzim cu lemne din lăzile de muniţii. Sunt foarte multe lăzi aici, distruse. Ruşii au trecut peste ele cu tancurile și vehiculele blindate. Le strângem şi le folosim la foc.

Rusia a recunoscut așa-zisa independență a regiunii Donețk pe 21 februarie 2022, înainte de invadarea Ucrainei.

Autoritățile de la Kiev au subliniat că nu vor recunoaște rezultatele și că acest așa-zis referendum nu va schimba nimic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite