Referendumuri ilegale în patru regiuni ocupate din Ucraina. Rusia vrea să anexeze forțat 15% din teritoriul țării invadate

24 septembrie 2022, 12:51

Rând pe rând, liderii separatiști ai celor patru regiuni ocupate de ruși au ieșit la vot declarând că își văd visul cu ochii, acela de a face parte din Rusia.

Vladimir Saldo, liderul pro-rus al regiunii Herson: Sunt convins că regiunea Herson ca parte a Rusiei și, mai important, oamenii săi, vor fi protejați. Protejați în toate felurile, în problemele de zi cu zi, viața nu le va mai fi deranjată. Demnitatea, onoarea, gloria unei țări mari sunt acum parte integrantă a ceea ce suntem.

Rusia vrea să anexeze 15% din teritoriul Ucrainei

Ucrainenii care au reușit să fugă din calea rușilor dezaprobă așa-numitele referendumuri.

Sunt împotriva referendumului. Cred că orașul meu și regiunea aparțin Ucrainei. E foarte greu de suportat și consider că nu e loc pentru ruși pe pământul nostru, a spus Tatiana, refugiată internă din regiunea Herson

Vasili, refugiat intern din Herson: Sunt categoric împotriva referendumului. Cred că regiunea Herson aparține teritoriului ucrainean. În al doilea rând, nici nu știm exact ce se întâmplă acolo în acest moment, noi suntem refugiați din mai.

Președintele Zelenski a catalogat drept criminale acțiunile Rusiei în teritoriile ocupate și a îndemnat populația locală la sabotaj generalizat.

Volodimir Zelenski președintele Ucrainei: Lumea va reacționa absolut firesc la aceste pseudo-referendumuri. Ele vor fi condamnate împreună cu această criminală mobilizare pe care ocupanții o încearcă acum în Crimeea și în alte părți ale Ucrainei, pe care le controlează temporar. Acestea nu sunt doar crime împotriva legii internaționale și ucrainene. Sunt crime împotriva unor persoane specifice, crime împotriva unei națiuni.

Părţi din Lugansk şi Doneţk sunt sub controlul separatiştilor susţinuţi de ruşi din 2014, adugându-li-se mai multe teritorii luate în acest an. Moscova a ocupat părţi din regiunile Zaporojie şi Herson în urma invaziei din februarie.

Agenția de presă TASS relatează că 450 de secţii de vot vor fi deschise pe teritoriul aşa-numitei Republici Populare Doneţk, iar alte 200 pentru cei evacuaţi în Rusia. În cealaltă „republică”, Lugansk, rezidenţii vor putea vota în 461 de secţii de votare, pe întreg teritoriul republicii, precum şi în toate regiunile ruseşti, unde au fost înfiinţate 201 secţii. Autorităţile din regiunea Zaporojie au anunţat deschiderea a 394 de secţii de votare şi a altor 58 în Rusia şi în republicile Lugansk şi Doneţk, precum şi în regiunea Herson, relatează TASS.

Locuitorii din regiunea Herson pot vota în Crimeea şi în mai multe oraşe ruseşti, inclusiv în Moscova, în afară de regiunea lor unde sunt opt comisii electorale zonale şi 198 districtuale.

Peste 1,5 milioane de buletine de vot au fost tipărite în regiunea Doneţk, pe baza numărului celor eligibili pentru a vota.

Peste 500.000 de persoane au fost incluse în registrul electoral în regiunea Zaporojie, conform preşedintelui Comisiei electorale regionale, Galina Katiuşcenko.

Comisia similară din Herson aşteaptă la urne 750.000 de votanţi.

Dacă buletinele din Lugansk şi Doneţk vor fi doar în limba rusă, cele din Herson şi Zaporojie vor fi atât în limba rusă, cât şi în limba ucraineană.

TASS ,agenția de presă a Kremlinului, invocă un sondaj telefonic realizat de Institutul Republican pentru Cercetări Politice şi Sociale din Crimeea în intervalul 13-14 septembrie, cu 4.000 de repondenţi, potrivit căruia prezenţa la vot va fi foarte ridicată, 86% dintre cei chestionaţi în Doneţk, 87% dintre cei din Lugansk, 83% dintre cei din Zaporojie şi 72% dintre cei din Herson declarând că vor merge la vot.

Așa-numitele referendumuri au loc pe fondul contraofensivei ucrainene în estul și sudul țării, care au determninat Kremlinul să treacă la o mobilizare parțială în rândul rușilor apți de luptă.

Dacă Rusia continuă să revendice pământul ucrainean ca fiind al său, ar putea pretinde că teritoriul său – nu doar armata – este atacat de armele occidentale furnizate Ucrainei, comentează BBC, care precizează că acest lucru ar putea provoca o nouă escaladare a războiului.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, printr-un alt aşa-numit referendum care a fost şi el condamnat şi calificat ca ilegitim de comunitatea internaţională.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite