Refugiată din calea războiului, voluntară pentru refugiați. Povestea unei tinere ucrainence de origine rusă, venită din Odesa

16 iunie 2022, 21:25

Elizaveta Babets are 24 de ani și locuia în Odesa de la 5 ani. Anul trecut s-a căsătorit cu un marinar, tot ucrainean, și împreună își făceau planuri pentru o viață frumoasă în țara lor. Războiul le-a dat peste cap viitorul.

Acum, Elizaveta lucrează ca educatoare voluntară la centrul pentru refugiați Blue Dot din Braşov, care funcționează sub egida UNICEF. Îi ajută pe copiii ucraineni să comunice, să socializeze și să se adapteze aici.

Pentru mine e ceva plăcut. E o mare plăcere să fac voluntariat, sunt oameni amabili, colegi drăguţi, cu care vorbesc tot timpul. Am şi datoria de a ajuta oamenii, aşa cum şi ei mă ajută pe mine„, spune Elizaveta.

În România, Elizaveta a ajuns cu ajutorul companiei la care lucrează soțul ei. Ar vrea să se stabilească în Canada sau în Australia, dar, din cauza originii rusești, spune că e dificil să obțină o viză de ședere.

Elizaveta Babets, refugiată din Ucraina: „Trebuie să fac asta împreună cu soţul meu, pentru că este o mare problemă cu documentele mele să fac asta în acest moment. Dar cred că totul va fi bine după ce se va întoarce soţul meu„.

Tânăra ucraineancă și-a făcut prieteni la Brașov, dar așteaptă cu nerăbdare să se întâlnească cu soțul ei. Zi de zi se gândește la familia care i-a rămas la Odesa: „Sunt foarte îngrijorată pentru viaţa lor în fiecare minut, în fiecare secundă. (…) Când îmi spun că sunt bombardamente, explozii, mă îngrozesc şi mă întristez că nu pot face nimic pentru ei„.

La Brașov locuiesc în prezent circa 3.000 de refugiați ucraineni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite