Regatul Unit şi Franţa au încheiat un acord pentru a pune capăt imigraţiei ilegale
10 Martie 2023, 22:39 (actualizat 10 Martie 2023, 22:59)
(actualizat 10 Martie 2023, 22:59) | Știrile TVR

Londra și Parisul au convenit creșterea finanțării în următorii 3 ani pentru stoparea imigrației ilegale. Un nou centru de detenţie va fi înfiinţat în nordul Franţei, iar dispozitivul de supraveghere va fi suplimentat cu drone şi tehnologii de ultimă generaţie, pentru a creşte rata de interceptare. Premierul Rishi Sunak s-a întâlnit la Paris cu preşedintele Emmanuel Macron pentru primul summit franco-britanic după 2018.

Cele două ţări au semnat la mijlocul lunii noiembrie un nou acord pentru a lupta împreună împotriva traversărilor ilegale de migranţi prin Canalul Mânecii.

Acum, preşedintele francez a subliniat că cele două ţări vor "să avanseze împreună" în lupta împotriva imigraţiei ilegale, având totodată "conştiinţa mizelor umane" şi a "sensibilităţii extreme a acestor subiecte".

El a amintit că, anul trecut, "peste 1.300 de traversări cu ambarcaţiuni precare au fost zădărnicite" și 55 de filiere de crimă organizată au fost destructurate "datorită muncii celulei de informaţii comune franco-britanice".

Cei doi au mai discutat despre aspecte de ordin economic, dar şi elemente legate de evoluţiile din Ucraina şi Georgia. Emmanuel Macron a denunţat presiuni foarte puternice asupra Georgiei, care, spune preşedintele, e traversată de mişcări îngrijorătoare.