Rege la nici 6 ani | Mihai a urcat pe tron la doar 5 ani și 9 luni, pentru că tatăl său a abdicat după ce a fugit din țară cu amanta sa

26 octombrie 2021, 19:21

Mihai era un copil vesel și inteligent. La 5 ani vorbea româna și engleza. Până la această vârstă a dat de două ori emoții serioase familiei: mai întâi a fost mușcat de un câine turbat, apoi s-a încuiat într-o cameră de la etajul doi și a amenințat că se aruncă. Personalul s-a adunat sub fereastră cu un cearșaf desfășurat. Criza micului prinț s-a sfârșit după ce a fost tăiat zăvorul și mama lui a putut intra în cameră.

Alexandru Groza, istoric, director interimar al Muzeului Ororilor Comunismului: “I-a spus că tatăl lui e Franța pentru că e bolnav și trebuie să se însănătoșească, iar micuțul Mihai îi trimitea scrisori și jucării și îi scria: «Tati, vreau să te însănătoșești și să vii acasă»”.

Pe 20 Iulie, în timpul nopții, bunicul micului prinț, Regele Ferdinand, a murit.

„Era la Pelişor şi era foarte bolnav deja şi era într-un cort de lângă casa principală, de acolo. Era deja întins în pat, dar mai mult decât asta nu îmi mai aduc aminte. Trebuie să fi fost tocmai în 1927, cu puţin timp înainte de a muri”, își amintea Regele Mihai.

Avea doar 5 ani și 9 luni. Întrucât era minor, atribuțiile regale și tutela regelui copil au fost asigurate de o regență regală.

Regența a fost asigurată de Principele Nicolae, unchiul regelui, de patriarhul Miron Cristea și de politicianul Gheorghe Buzdugan, care va fi înlocuit după moarte cu Constantin Sărățeanu.

Nicolae Pepene, istoric, directorul Muzeului Judeţean de Istorie Braşov: “Partidul Național Țărănesc nu a recunoscut de facto, regența și încă din primele ore a dat lovituri, făcând tot posibil să ajungă la putere și să domine acea regență”.

Ca să salveze dinastia, Regina Maria şi-ar fi dorit să facă parte din regenţă, dar Iuliu Maniu s-a opus.

În timp ce micul rege începea școala primară la palat, tatăl său uneltea să-i uzurpeze tronul, deşi chiar el renunțase și a fugit cu amanta sa. Din documente, aflăm că tatăl regelui Mihai, care vizita Anglia, a publicat manifeste de protest pe care ar fi vrut să le împrăștie cu un avion închiriat deasupra României.

Regele Marii Britanii a aflat și a dat ordin să fie expulzat din Anglia cu tot cu Elena Lupescu. O notă a servicilor secrete arată că şi moștenitorul tronului Ungariei, Otto de Hasburg, își dorea tronul micului rege al României.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite