Regele Mihai și Regina Ana, împreună aici și dincolo de moarte

5 decembrie 2018, 11:58

El, Regele Mihai. Ea, Principesa Ana de Bourbon Parma. S-au cunoscut în noiembrie 1947, la Londra, la nunta Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Regele o remarcase pe Ana de Bourbon Parma cam cu patru ani înainte să-i fie prezentată. Primea la palat reportaje de pe front şi într-unul dintre ele apărea Ana, pe vremea aceea voluntar în armată. Mihai i-a cerut operatorului de la palat să decupeze câteva cadre cu tânăra principesă şi să le transforme în fotografii pe care le-a păstrat. Destinul le-a demonstrat, mai târziu, că cei doi erau sortiţi unul pentru celălalt.

Mihai a cerut-o pe Ana de soţie în maşină, în timp ce mergeau spre Elveţia. Nunta s-a organizat câteva luni mai târziu, la Atena. Pe 10 iunie 1948. Regele era ortodox şi Regina, catolică. Așa ca au fost nevoiți să ceară un acord de la Vatican. Papa nu şi-a dat însă binecuvântarea. Aşa că, din partea Anei de Bourboun Parma, la nuntă a venit un singur unchi, care era protestant.

Regele şi Regina au dus împreună crucea exilului. Au muncit pentru a-şi creşte cele cinci fiice. Au grădinărit, au crescut găini, la un moment dat Regele a fost broker, dar şi pilot de încercare.

Lipsurile nu i-au dezbinat, dimpotrivă, au strâns şi mai tare legătura lor. Regina a fost umărul pe care Regele fără ţară s-a sprijinit. Tristeţea Regelui Mihai a fost şi tristeţea Reginei. Împreună au fost un exemplu de dragoste şi devotament.

În 2008, la Bucureşti şi Sinaia, Regele Mihai şi Regina Ana au sărbătorit nunta de diamant, iar în 2013 nunta de safir, la împlinirea a 65 de ani de ani de căsătorie.

Au trăit împreună 68 de ani. Acum, Regele Mihai se întoarce acasă și va odihni, la Curtea de Argeş, alături de Regina Ana, pentru totdeauna.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite