Regele Mihai, așezat în pământ românesc. Românii l-au condus pe fostul suveran pe ultimul drum

17 decembrie 2017, 15:23

Ziua în care românii și-au luat adio de la Regele Mihai. Întâi a început cu slujbe și rugăciuni la Palatul Regal. Dimineață, puțin înainte de ora 10, au venit în Sala Tronului reprezentanți ai Familiilor Regale din toată Europa. Au depus coroane, cele mai multe cu flori albe, și s-au înclinat la catafalcul fostului suveran. La fel au făcut și președintele Klaus Iohannis și soția sa, dar și alți oficiali ai statului. Nu a lipsit de la ceremonie nici fostul principe Nicolae. În semn de omagiu, reprezentanții principalelor case regale din Europa, fiicele regelui dar și premierul Mihai Tudose au stat de gardă la catafalc. Apoi, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și un sobor de preoți au oficiat o slujba religioasă privată.

În sunet de trompetă, sicriul Regelui Mihai a fost purtat de opt militari din garda de onoare până la catafalcul din piața palatului. Iar clopotele tuturor bisericilor din apropiere au început să bată.

Cortegiul a străbătut pe jos traseul până la Patriarhie. A fost însoțit de reprezentanți ai forțelor terestre, aeriene și navale, precum și de un detașament de la liceele militare, în semn de respect pentru ultimul mareșal al României și șef de stat care a condus țara în vreme de război.

Miile de oameni care l-au întâmpinat au transformat Calea Victoriei într-un drum de flori și lacrimi.

Sicriul a ajuns la catedrală în sunetul clopotelor.

În același loc, fostul suveran a fost uns cu sfântul și marele mir, ca rege al românilor, în 1940. Slujba, la care au participat alături de familia regală și regii, reginele și prinții veniți din toată lumea, a fost ținută de Patriarhul Daniel.

Apoi, cortegiul a pornit spre Gara Regală. De această dată, sicriul nu a mai trecut pe sub Arcul de Triumf, așa cum s-a întâmplat la venirea în București. Dar a fost întâmpinat de jandarmi călare.

În aplauzele miilor de oameni, sicriul cu trupul neînsuflețit al fostului suveran a fost așezat în vagonul special din trenul regal. Și a pornit pe ultimul drum spre Curtea de Argeș.

Mii de oameni l-au întâmpinat pe rege și și-au luat rămas bun în fiecare gară prin care a trecut.

Și la Curtea de Argeș, sicriul regelui Mihai a fost așteptat de mii de oameni. După slujba de înhumare, ținută în catedrala mănăstirii Curtea de Argeș, sicriul a fost purtat spre Noua Catedrală Arhiepiscopală, acolo unde regele și-a găsit pe veci liniștea, alături de Regina Ana. 21 de salve de tun au fost trase în onoarea sa.

Șapte zile de acum înainte, necropola regală nu va putea fi vizitată.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite