Regizorul documentarului „Acasă”, Radu Ciorniciuc, despre familia care a trăit 20 de ani în Delta Văcărești: Ca să supraviețuiască în astfel de condiții, au fost foarte uniți

27 mai 2020, 10:51

Filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, „Acasă, My Home”, povestea familiei care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată.

Cea de-a 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar de la Salonic (Thessaloniki Documentary Festival) a avut loc online în perioada 19 – 28 mai 2020.

Acesta este cel de-al treilea premiu important din palmaresul filmului, după Premiul Special al Juriului pentru Imagine în competiția World Cinema Documentary la Sundance Film Festival și Marele Premiu la DOK.fest Munchen.

Filmul, care urmează să fie lansat în România în cursul acestui an, a fost apreciat de juriul competiției internaționale a festivalului (regizorii Marco Gastine și Claire Simon, editorul IndieWire Anne Thompson) pentru „provocarea profundă pe care o aduce, punând la îndoială certitudinile noastre.”

Radu Ciorniciuc (regizor şi co-director de imagine), Lina Vdovîi (scenarist) şi Mircea Topoleanu (co-director de imagine) au urmărit şi documentat vreme de patru ani experienţele familiei Enache: de la o viaţă în completă armonie cu natura, în Delta Văcăreşti, la traiul plin de provocări din jungla urbană a Capitalei, după ce spaţiul care le-a fost casă a devenit arie naturală protejată – Parcul Natural Văcăreşti. Filmul spune povestea provocărilor pe care membrii familiei Enache le-au înfruntat împreună.

(w500) Filmul Aca

În acelaşi timp, beneficiind de ajutorul unor voluntari inimoşi şi al unor organizaţii umanitare, echipa filmului a desfăşurat un proiect social menit să le ofere membrilor familiei Enache acces la educaţie şi sănătate.

„Acasă, My Home” a făcut parte, la începutul lunii mai, dintr-o campanie de strângere de fonduri pentru familiile sărace din România, afectate de criza financiară provocată de coronavirus. Campania Alex Fund este coordonată de Leslie Hawke, mama celebrului actor Ethan Hawke, ambii regăsindu-se printre spectatorii filmului prezenţi la proiecţiile din cadrul Sundance Film Festival.

În februarie, filmul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc  a câştigat Premiul special al juriului pentru cea mai bună imagine la Sundance Film Festival. Documentarul românesc a fost premiat la Festivalul Sundance pentru imaginea semnată de regizor împreună cu Mircea Topoleanu.

(w500) Documentar

Documentarul „Acasă”/ „Acasă, My Home” poate fi văzut în curând online și în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cracovia (competiţia internaţională Krakow Film Festival – online între 31 mai – 7 iunie).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite