Reguli noi în educație. Dacă rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate pacienților COVID este mai mare de 75%, școlile trec în online

14 ianuarie 2022, 13:13

Miniștrii Educație și Sănătății au anunțat, vineri, într-o conferință de presă comună, noile reguli de funcționare a școlilor în contextul pandemiei COVID-19. Şcolile și grădinițele trec în online în momentul în care în județele în care se află, rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate pacienților COVID-19 este mai mare de 75%.

Decizia luată joi seara de Comitetul Național pentru Situaţii de Urgentă a fost confirmată vineri de miniștrii Educației și Sănătății.

Noile reguli prevăd că, de acum încolo, cursurile vor fi suspendate într-o unitate de învățământ dacă într-o singură clasa sunt depistate 3 cazuri de îmbolnăviri și nu unul așa cum prevedeau vechile reguli.

Sorin Câmpeanu, ministrul Educației: Ne-am decuplat atât de rata de incidență a infectărilor, cât și de rata de vaccinare a personalului din învățământ. În prezent, dată fiind specificitatea Omicron s-a propus, s-a explicat schimbarea modului de abordare către gradul de infectare a mediului spitalicesc, pragul este de 75%, care nu este atins în niciunul din județe. Luni, toate școlile și grădinițile din România, din această perspectivă, vor funcționa.

A doua schimbare este suspendarea activităților fizice când sunt 3 cazuri în aceeași clasă timp de 7 zile consecutiv. Se păstrează regula intrării în online a întregii școli atunci când cel puțin jumătate din numărul de clase au activitate fizică suspendată. Suspendarea clasei activității fizice în clasă se face prin decizia Consiliului de Administrație al școlii, suspendarea în toată școala se face prin decizia CJSU, a declarat ministrul Cîmpeanu.

Cifre incredibile (de infectări cu COVID-19 în Europa, n.red.). Am reflectat împreună cu INSP să găsim o soluție rezonabilă care să permită deschiderea, funcționarea școlilor, și luarea unor măsuri care să împiedice blocarea sistemului de sănătate. Infecția se transmite și la persoanele vaccinate. Trebuie să înțelegem că sănătatea acestei generații de copii depinde de funcționarea școlilor. Am prevăzut o situație în care școlile dintr-un județ se închid atunci când 75% din paturile destinate COVID-19 sunt ocupate. Situația de astăzi variază între 34% în județul Suceava și Cluj 28%. Pentru București și Ilfov – 16% și la nivel național gradul mediu de ocupare al paturilor este de 16%, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

De ce 75 % ? Probabil e una dintre întrebări. Pentru că a fost o evaluare a colegilor din sănătate publică care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc și atunci vom solicita această decizie de închidere pentru un interval de timp care să ducă până la scăderea la 70 %. Este important să fie o diferența sensibilă încât atunci când redeschizi școala să nu fii în situația ca săptămâna viitoare să închizi din nou . E important să fie continuitate pentru procesul de învățământ.
De ce  3 cazuri într-o clasă? Pentru că acesta este definiția focarului epidemiologic
, a explicat Alexandru Rafila.

Decizia CNSU:

Se abilitează Ministerul Educației și Ministerul Sănătății în vederea modificării Ordinului comun nr. 5.338/2.015/01.10.2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 cu modificările și completările ulterioare, în sensul prevederii următoarelor scenarii:

a) desfășurarea cursurilor cu prezență fizică la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este de cel mult 75%;

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 este mai mare de 75%;

c) reluarea cursurilor cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar/conexe situate în județele în care rata de ocupare la nivel județean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienților COVID-19 a fost mai mare de 75%, numai după ce aceasta scade sub 70% la nivel județean;

d) instituirea, în sarcina direcțiilor județene de sănătate publică și a municipiului București, a obligației de publicare pe site-ul propriu a ratei de ocupare a paturilor în fiecare săptămână, având ca zi de referință ziua de joi, pe baza datelor existente în platforma „Alerte MS”. La nivelul municipiului București și județului Ilfov, se va publica rata cumulată de ocupare a paturilor pentru cele două unități administrativ-teritoriale.

e) suspendarea cursurilor cu prezență fizică pentru o perioadă de 7 zile la nivelul unităților de învățământ preuniversitar/conexe, la apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional și postliceal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite