Reguli simple, protecție maximă în fața Covid-19. Autoritățile refac calculele pentru scenariile din școli

15 septembrie 2020, 20:16

Sunt scene surprinse la schimbul de ture în faţa Colegiului Sfântul Sava, la un pas de Ministerul Educaţiei.

Dar la fel se întâmplă și în fața altor școli sau în locurile în care se întâlnesc elevii în timpul liber. Şi asta, deşi medicii avertizează că aşa se răspândește virusul care-i poate răpune pe cei mai vulnerabili.

Dr. Ștefan Lazăr, şef secţie Boli Infecţioase Copii, Spitalul „Victor Babeş” Bucureşti: Nu putem controla, ăsta e răspunsul, cred, cel mai evident. Măcar pe cei din jurul acelui caz să încercăm să-i controlăm tocmai pentru ca acel copil, dacă e infectat, să dea la cât mai puţini din jurul lui boala.

La şcoală, copiii sunt mai protejaţi de virus, spune premierul.

Ludovic Orban anunţă că mai multe şcoli vor putea ţine cursurile în clase fiindcă se va schimba modul de calcul al indicelui de răspândire a virusului.

Ludovic Orban, prim-ministrul României: I-am cerut domnului ministru Tătaru să scoată focarele din evaluare. Să evalueze numai răspândirea în comunitate a virusului. La şcoală, copiii sunt mai în siguranţă decât când sunt liberi. La scoală, copiii poartă mască.

Părinţii nu trebuie să-i trimită la clasă pe copiii care au simptome de boală. Să anunţe dacă sunt suspecţi sau confirmaţi cu COVID şi să stea izolaţi.

O şcoală din Sectorul 2 al Capitalei a intrat în alertă după ce s-a aflat că tatăl unui elev era în carantină. Iar copilul venise la clasă.

Marina Manea, ISMB: A fost infirmat prin rezultatul negativ. Trebuie odată cu părintele care este suspect, care manifestă simptomatologie, să rămână în izolare atât familia, cât şi copilul.

Sunt şi părinţi care le spun copiilor să nu poarte masca la şcoală.

Iulian Cristache, preşedinte, Federaţia Asociaţiilor de Părinţi din România: Dacă nu o poartă, profesorul respectiv nu are ce să facă decât să meargă cu copilul eventual la izolator sau să aibă o discuţie elegantă. Dacă nu înţelege, nu are decât să anunţe familia, dacă familia nici ea nu înţelege, poliţia, şi să se rezolve problema cu organul poliţienesc.

Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase, Institutul „Matei Balş”: Dacă măsurile nu sunt respectate, dacă nu poartă corect masca, dacă nu sunt regulile de igienă implementate şi nu respectă nici distanţarea, fiind un contact prelungit există riscul de transmitere.

Dacă se respectă sau nu regulile în şcoli se va vedea în cel mult două săptămâni, în bilanţul cazurilor de COVID.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite