Corespondență TVR din Izium, Ucraina. Șeful Procuraturii din Harkov a declarat, pentru TVR, că procurorii au găsit „un cadavru strangulat cu o bandă și alte cadavre legate cu sfoară, cu mâinile la spate”

Corespondentul TVR Alexandru Costache relatând despre Izium
Corespondentul TVR Alexandru Costache relatând despre Izium
16 septembrie 2022, 17:36

Redăm corespondența jurnalistului TVR Alexandru Costache:

„A fost teribil, apăsător, nu vă mai spun cum mirosea la groapa comună de la Izium. Acum, procuratura din Harkov, poliția de investigație, medicii legiști exhumează cele 445 de gropi găsite acolo, sunt gropi individuale, dar și o groapă comună foarte mare. Acolo au fost îngropați localnicii uciși în bombardamentele rușilor sau torturați și pur și simplu uciși de ruși.

Șeful Procuraturii din Harkov a declarat, pentru TVR, că au găsit deja până acum  – și fac cercetările de doar două zile – au găsit un cadavru strangulat cu o bandă și alte cadavre legate cu sfoară, cu mâinile la spate. Spunea că va considera că toți cei îngropați acolo nu au murit de moarte naturală, Procuratura trebuie să spună acest lucru pe baza probelor, probe care vor fi trimise la Curtea Penală Internațională, astfel încât cândva Rusia să plătească pentru aceste crime de război împotriva civililor.

CITIȚI ȘI:  CORESPONDENȚĂ TVR DIN UCRAINA Mărturiile terifiante ale localnicilor din Izium: „Poţi fi ţinta unui atac cu bombe, dar racheta poate fi interceptată şi schijele cad peste tot. Aşa că stăteam şi ne întrebam care va fi următoarea ţintă”

Ne-a impresionat foarte mult și orașul,  este considerat al doilea Mariupol, a fost bombardat, a suferit foarte mult din cauza bombardamentelor grele, 80 la sută din clădirile din acel oraș, care era foarte frumos, au fost distruse.

Înainte de război, orășelul avea în jur de 46.000 de locuitori. Sub ocupația rusă, au mai rămas 10.000, dintre care 1.000 ar fi murit, potrivit ultimelor estimări.

Localnicii au trăit sub ocupație din 2 aprilie până în 11 septembrie, când au fost eliberați de armata ucraineană, au trăit sub bombardamente fără gaze, fără lumină, fără apă. Nici acum nu au lumină, apă, gaze, făceau mâncare în fața blocului sau în curte.

Imaginați-vă cât de greu este să locuiești, să trăiești acolo, în acele condiții. I-am întrebat de ce nu au fugit. Au spus că nu se mai putea fugi la un moment dat, nici un aveau unde să fugă, iar, sub ocupație rusă, rușii le-au oferit varianta să se ducă în Rusia, însă au refuzat, au spus că au preferat să rămână acasă. Spuneau că, dacă și-ar fi părăsit casele, le-ar fi găsit acum pur și simplu distruse și jefuite.

A fost mai bine pentru ei să rămână și să trăiască în orașul lor, chiar în aceste condiții grele”.

CITIȚI ȘI: Război în Ucraina, ziua 205 | Președintele Volodimir Zelenski, despre cele 445 de morminte de la Izium: Întreaga lume ar trebui să vadă asta

Corespondență din Harkov – Oamenii se întorc în Saltivka, cel mai bombardat cartier: Încă se trage, dar mergem înainte

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite