Remdesivir, un antiviral testat pentru Ebola, speranță în lupta cu COVID-19
31 Iulie 2020, 20:29

Un medicament antiviral, testat în urmă cu câțiva ani pentru Ebola, pare acum de ajutor în lupta cu COVID-19. Remdesivir este folosit inclusiv în România și a fost administrat câtorva zeci de pacienți aflați în ATI, în stare gravă. Medicamentul este produs în California, iar la noi a fost adus pentru un studiu clinic.

România a primit 640 de doze de Remdesivir. Un tratament cu acest antiviral durează între 5 și 10 zile, iar bolnavului i se administrează 1 doză pe zi.

Medicamentul a fost folosit doar în câteva spitale mari de boli infecțioase, în cadrul unui amplu studiu clinic.

Medicii cred că o moleculă dezvoltată special pentru COVID-19 nu poate apărea mai repede de câțiva ani. Cercetarea necesită bani foarte mulți, dar și timp. Până atunci însă sunt așteptate datele studiului clinic pentru Remdesivir.

România va mai primi în jur de 600 de doze de Remdesivir injectatibil. Potrivit schemei de tratament, înseamnă că de medicament vor putea beneficia între 60 și 120 de bolnavi de COVID-19, în stare gravă.

La începutul acestei luni, SUA au cumpărat aproape toată producția firmei americane pentru următoarele 3 luni. Administrația de la Washington a luat 500.000 de doze de remdesivir.