Reportaj în EXCLUSIVITATE – Sprijin aerian american. SUA au trimis la Câmpia Turzii 12 avioane F-16 și 300 de militari din Texas

28 iunie 2019, 21:10

În Baza Aeriană 71 este multă agitație încă de la primele ore ale dimineții.

În sudul bazei, românii pleacă în misiune cu MiG-urile 21 Lancer, iar în nord, americanii își pregătesc și ei aparate F-16 Falcon. Americanii au aici 12 avioane și 300 de militari aduși dintr-o bază din Texas.

Timp de 3 luni, americanii vor zbura coordonați de controlorii români, dar vor participa și la foarte multe misiuni comune cu MiG-urile 21 Lancer ale Bazei 71.

Lt.-col. Paul Bathis, comandantul contingentului american: „Întotdeauna este foarte interesant să zbori în formație cu un alt tip de avion. Am zburat în formație strânsă cu MiG-ul 21 și a fost nemaipomenit să stau la un metru de un astfel de aparat„.

Cpt. Brad Chiseck, pilot F-16: „Este ceva ce visezi când ești copil. Îl vezi în cărți, vezi fotografii, auzi lucruri și acum îl vezi în zbor, chiar lângă tine. Este ireal„.

Americanii trimit în permamență avioane în România pentru a compensa neajunsurile Forțelor Aeriene Române, care se bazează pe două escadrile  de MiG 21 Lancer, avioane care ar fi trebuit de multă vreme schimbate, și pe o escadrilă incompletă de F-16.

În mod normal, aviația militară română ar avea nevoie de 48 de avioane moderne.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Kogălniceanu devine cea mai mare bază NATO din Europa

Cum arată scenariul unei invazii a lui Vladimir Putin în Europa