Reporteri ucraineni premiați de comitetul Pulitzer pentru ”curajul, rezistența și angajamentul de a raporta veridic”

Premiile Pulitzer
Premiile Pulitzer
10 mai 2022, 09:17

Reporterii au primit un „Premiu special” în timpul unei ceremonii care a avut loc luni la New York.

Consiliul Pulitzer i-a lăudat pentru „curajul, rezistența și angajamentul de a raporta veridic” despre război.

Cel puțin șapte reporteri – inclusiv trei din Ucraina – au fost uciși de când Rusia și-a lansat atacul în februarie, potrivit Comitetului pentru Protecția Jurnaliştilor.

The Washington Post a primit premiul Pulitzer pentru Serviciu public. Comitetul Pulitzer a onorat The Post cu prestigiosul premiu pentru serviciul public pentru „relatarea convingătoare și vie a atacului asupra Washingtonului din 6 ianuarie 2021”, transmite The New York Times.

The Miami Herald Herald a primit premiul Pulitzer pentru Breaking News pentru acoperirea „urgentă, dar cuprinzătoare” a prăbușirii complexului de condominii Champlain Towers South din Surfside, Florida.

The Tampa Bay Times a primit premiul la categoria Investigație jurnalistică pentru articole despre pericolele toxice generate de singura fabrică de reciclare a bateriilor din Florida a fost o „expunere convingătoare”, a spus comitetul, și a condus la măsuri de siguranță pentru a proteja lucrătorii și rezidenții.

Chicago Tribune și Better Government Association au primit un Pulitzer pentru Raportare locală pentru examinarea modului în care sunt aplicate normele de siguranță la incendiu în clădiile din Chicago. Încălcarea legilor în acest domeniu a dus la zeci de decese inutile.

The New York Times a primit premii Pulitzer la categoriile Raportare națională și Raportare Internațională Comitetul a citat „raportari curajoase și necruțătoare care au scos la iveală marele bilanț al deceselor civilor al atacurilor aeriene conduse de SUA, contestând relatările oficiale despre angajamentele militare americane în Irak, Siria și Afganistan”. Publicația a câștigat un al treilea premiu pentru Comentariu. Jurnalista Salamishah Tillet a scris în NYT despre rasă în arte și cultură.

În plus, reporterul New York Times Andrea Elliott a câștigat un premiu Pulitzer la categoria generală non-ficțiune pentru cartea ei „Invisible Child: Poverty, Survival and Hope in an American City”.

La categoria fotografie de breaking news, o echipă de fotografi de la Getty Images au fost premiaţi pentru acoperirea evenimentelor din acea zi.

O echipă de fotografi Reuters – printre care s-a numărat şi Danish Siddiqui, care a fost ucis în luna iulie a anului trecut în Afganistan în timp ce acoperea o confruntare între forţele de securitate afgane şi luptătorii talibani – a fost desemnată câştigătoare la categoria fotoreportaj pentru relatări despre pandemia de coronavirus din India.

Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincţii pentru jurnalism din SUA, sunt decernate începând din 1917, când editorul Joseph Pulitzer le-a instituit prin testament, sub supravegherea consiliului consultativ căruia i se încredinţase mandatul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite