Reprezentanţi ai OMS reuniți la București caută soluții petru criza de medici și au semnat o declaraţie comună

22 martie 2023, 19:55

În fiecare zi în care ajunge acasă, după serviciu, se întreabă dacă a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru pacienţi. Este mărturia unui medic britanic, prezent în aceste zile la Bucureşti, unde are loc reuniunea OMS pentru resursele umane din sănătate.

Sarah Abrams: „De obicei, am în grijă de 3-4 ori mai mulți pacienți decât ar trebui, iar siguranța pacienților este compromisă. Pur și simplu nu am timp suficient pentru a face minimul necesar, ca să nu mai vorbim de a petrece timp de calitate cu pacienții mei.”

Situația este valabilă și în România, dar și în alte țări. La noi însă, există, din cauza migraţiei şi un gol între generaţii, care nu va fi uşor de acoperit, spun specialiştii.

Alexandru Rafila: „Avem în momentul acesta 346 de medici la 100.000 de locuitori, dar acest lucru nu este sufficient, pentru că ne aflăm în fața a două alte provocări. Una este legată de repartiţia teritorială a medicilor, a doua este legată de fatptul că noi am avut o perioadă în care 10-15 mii de medici din România au emigrat în UE, SUA și Canada.”

Sunt țări în care 40% dintre medici vor ieși la pensie, a explicat Directorul Biroului Regional OMS Europa, Hans Kluge. Astfel, pacienţii vor aştepta mai mult pentru a primi îngrijiri, iar accesul lor la servicii medicale va scădea. Hans Kluge a propus la Bucureşti un plan în 4 paşi.

Hans Kluge, Directorul Biroului Regional OMS Europa: „Un sistem de sănătate este puternic doar în măsura în care forţa de muncă este sănătoasă. Trebuie să păstrăm angajaţii pe care îi avem, să avem mare grijă de ei, să le îmbunătățim condițiile de muncă, să le înțelegem nu doar nevoile personale, ci și pe cele familiale, să îi plătim corespunzător și să facem profesia atractivă.”

Alte propuneri sunt legate de pregătirea cadrelor medicale şi dezvoltarea oportunităţilor profesionale, precum și rezolvarea problemei migraţiei. Un alt punct important este şi eficientizarea şi rearanjarea sistemelor medicale pentru a maximiza numărul angajaţilor care îngrijesc bolnavi.

Natasha Azzopardi, director, Divizia Sistemelor de Sănătate și Politici Publice, Biroul Regional OMS Europa: „Unul dintre lucrurile care funcționează cel mai bine este să pregătim şi să investim în tineri din zona rurală care au rădăcini.”

Timp de două zile, experți din 50 de ţări dezbat la Bucureşti problema resurselor umane a sistemelor sanitare.

CITIȚI ȘI:

Preşedintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu: “Trebuie să tragem un semnal de alarmă. Peste 55% dintre medicii de familie au peste 60 de ani. În 10 ani, practic, nu vom mai avea medicină de familie”

Directorul Biroului Regional OMS Europa: Până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă