Reprezentanţii organizaţiilor civice s-au întâlnit cu premierul. ONG-iștii cer sesizarea Comisiei de la Veneția și demiterea lui Toader

27 decembrie 2017, 08:13

Reprezentanţii organizaţiilor civice au susținut în discuțiile cu premierul că România este într-un moment de derapaj de la standardele democratice și cele ale statului de drept. Au avut 3 solicitări pentru această întâlnire. Vor ca Guvernul să ceară un punct de vedere de la Comisia de la Veneția, așa cum au cerut și liderii europeni, să amâne termenul de intrare în vigoare pentru legile modificate de Parlament, dar și demiterea ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Deși recunosc că dialogul a fost unul bun, reprezentanții organizațiilor civice spun că nu cred în promisiunile Guvernului. Așa că vor continua să iasă în stradă, mișcări de protest la care vor participa și organizațiile studențești.

Întâlnirea de la Palatul Victoria a durat mai bine de două ore, însă Guvernul nu a transmis niciun punct de vedere după discuțiile premierului cu reprezentanții organizațiilor civice.

 

ACTUALIZARE 13.00: Întâlnirea dintre premierul Mihai Tudose și cei șapte reprezentanți ai societății civile s-a încheiat. La finalul întâlnirii reprezentanții societății civile au declarat că au avut trei solicitări pentru premier: sesizarea Comisiei de la Veneția pe Legile justiției, amânarea Legilor Justiției și demiterea ministrului Tudorel Toader, ”care nu este un partener moral și profesional pentru societatea civilă și partenerii externi”.

Reprezentanții protestatarilor nu au primit un răspuns de la premier decât în ceea ce privește sesizarea Comisiei de la Veneția.

În desemnarea celor 7 delegaţi, organizaţiile civice au luat în considerare criteriul unei reprezentativităţi cât mai mari a grupurilor semnatare. Astfel, la întâlnire vor participa, în ordine alfabetică: Alexandru Socol – Corupţia Ucide, Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, Marius Deaconu – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Poliţeanu – Iniţiativa România, Mihai Tudorică – #REZISTENȚA, Radu Dumitriu – delegat al organizaţiilor din Diaspora.

Reprezentanții celor 43 de organizații civice au adresat o scrisoare deschisă premierului în care i-au solicitat o întâlnire în perioada 27-30 decembrie, subliniind că dialogul este singura soluţie pentru prezervarea şi consolidarea democraţiei. 

”Dorim să purtăm o discuţie instituţională, aşezată, calmă şi raţională, fără stridenţele inerente poziţionărilor politice sau civice din acest ultim an. Considerăm că interesul pentru viitorul României, valorile democratice şi statul de drept, libertatea şi bunăstarea concetăţenilor noştri trebuie să primeze, iar dialogul este singura soluţie pentru prezervarea şi consolidarea democraţiei”, se precizează în scrisoarea deschisă

Mihai Tudose a anunţat, sâmbătă, că acceptă întâlnirea propusă de cele 43 de organizaţii civice.

Mărul discordiei îl constituie legile Justiției, trecute deja de Parlament, şi modificarea codurilor penale, aflate încă în dezbatere.

Zilele trecute, premierul le-a răspuns pe pagina de Facebook Corupţia ucide că acceptă cererea de a se întâlni cu ei.

Șeful guvernului se declară convins că toată lumea poate comunica eficient în beneficiul României și al românilor, cu toleranță și deschidere la opinii contrare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite