Republica Moldova: Igor Dodon, suspendat din funcția de președinte. Parlamentul a fost dizolvat. 6 septembrie, alegeri parlamentare anticipate

9 iunie 2019, 10:26

ACTUALIZARE Luni va avea loc prima şedinţă a noului Guvern. Anunţul a fost făcut de către premierul Maia Sandu. Potrivit acesteia, la prima şedinţă se vor discuta primele demiteri şi numiri în funcţii.  Totodată, Maia Sandu a anunţat că s-a luat decizia ca şedinţa să aibă loc în clădirea Parlamentului, şi nu a Guvernului.

…………………………………………………………………………………..

ACTUALIZARE Proteste de amploare, în centrul Chișinăului. Sute de mii de oameni, susținători ai Partidului Democrat condus de Vlad Plahotniuc, au ieşit în stradă. Manifestanții l-a acuzat pe Dodon de trădare de țară.

ACTUALIZARE Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declaraţie prin care a constatat uzurparea puterii în stat de către fosta guvernare şi prin care a scos Guvernul anterior în afara legii.

……………………………………….

ACTUALIZARE Pavel Filip a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului şi de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, care potrivit decretului vor avea loc pe 6 septembrie.

Curtea Constituţională a adoptat avizul prin care constată că există circumstanţe de dizolvare a Parlamentului, din cauza imposibilităţii de formare a unui nou guvern.

……………………………….

ACTUALIZARE Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Pavel Filip, a depus sesizarea la Curtea Constituțională privind constatarea circumstanţelor de dizolvare a Parlamentului.

Parlamentul de la Chișinău a început ședința de duminică. Premierul Maia Sandu a cerut instituțiilor de stat să treacă de partea poporului.

…………………………………………………………………

Atribuţiile îi vor fi exercitate de către premierul Pavel Filip, care va asigura interimatul funcţiei în perioada în care şeful statului va fi suspendat.

Avizul a fost emis după ce deputaţii PD Serghei Sîrbu, Igor Vremea şi Vladimir Cebotari  au depus o sesizare privind constatarea circumstanţelor care justifică interimatul funcţiei de Preşedinte al Republicii Moldova.

Potrivit avizului, şeful statului a „refuzat deliberat” să dizolve Parlamentul. Astfel, acesta va fi suspendat din funcţie, iar interimatul funcţiei va fi asigurat de prim-ministrul Pavel Filip.

Conform procedurii, Filip urmează să sesizeze Curtea Constituţională pentru constatarea circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a şi, după caz, va emite decretul privind dizolvarea Parlamentului şi stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon spune că urmează să se adreseze comunităţii internaţionale pentru a deveni intermediari în procesul de transmitere paşnică a puterii. În acelaşi timp, şeful statului îndeamnă cetăţenii să nu se lase provocaţi de manifestanţii care vor participa astăzi la acţiunile stradale ale Partidului Democrat.

Ieri am arătat că noi, cetăţenii Republicii Moldova cu opinii diferite asupra politicii interne şi externe, putem să ne unim de dragul unui scop comun: eliberarea Moldovei de regimul dictatorial criminal. Este important să nu oprim presiunea noastră şi să continuăm lupta” a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Din câte vedem, Partidul Democrat nu intenţionează să transmită pe cale paşnică puterea majorităţii parlamentare legitime şi guvernului legal. Şi aceasta, în pofida faptului că procesele de ieri din parlament şi noul guvern format au fost susţinute de majoritatea cetăţenilor şi au fost recunoscute de partenerii noştri externi din Vest şi din Est.

În această situaţie, noi nu avem o altă soluţie decît să ne adresăm comunităţii internaţionale cu îndemnul de a deveni intermediari în procesul de transmitere paşnică a puterii şi/sau să îndemnăm poporul Moldovei la o mobilizare fără precedent şi ieşirea la proteste paşnice.

Sînt convins că procesul este lansat şi nu există cale de întoarcele. Trebuie să mergem pînă la final. Noi nu vom face cale întoarsă. Cu privire la acţiunile stradale de astăzi, organizate de Partidul Democrat, vă îndemn pe toţi să rămîneţi acasă, alături de cei apropiaţi. Nu vă lăsaţi intimidaţi şi provocaţi de reprezentanţii lui Plahotniuc”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite