Republica Moldova: Maia Sandu, câștigătoarea primului tur al alegerilor prezidențiale
02 Noiembrie 2020, 21:44 (actualizat 02 Noiembrie 2020, 21:53)
(actualizat 02 Noiembrie 2020, 21:53) | Știrile TVR

Cu un covârșitor sprijin la vot din partea cetățenilor moldoveni din afara țării, candidata pro-europeană la președinția Republicii Moldova, Maia Sandu a încheiet victorioasă primul tur al alegerilor. A reușit să strângă câteva procente în plus față de actualul președinte Igor Dodon. Cei doi se vor duela peste două săptămâni, în turul doi, unul care ar putea face istorie pentru Republica Moldova.

Candidatul pro-european și reformist Maia Sandu a reușit să câștige majoritate voturilor, deși multe sondaje și chiar exit-poll-urile o clasau pe locul doi, în spatele actualului președinte Igor Dodoan.

După numărarea tuturor proceselor verbale, Sandu a obținut 36,16% dintre sufragii, iar candidatul independent, susținut de Partidul Socialiștilor, Igor Dodon - 32,61 %.

Pe locul trei s-a clasat candidatul susținut de Partidul Nostru, Renato Usatîi, pentru care au votat 16,90% dintre alegători.

Maia Sandu a anunțat că mizează pentru turul doi pe sprijinul a doi dintre candidații care s-au aflat pe liste în primul tur. De cealaltă parte, Dodon spune că își pregătește strategia pentru turul doi și aruncă săgeți în cei care vorbeau de fraude la vot.

În primul tur, în Republica Moldova și-au exercitat dreptul la vot peste 1 milion 300 de mii de cetățeni.

Potrivit legislației, consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore, după închiderea secțiilor de votare, pentru a prezenta procesul verbal cu rezultatele alegerilor pe circumscripție.

Ulterior, Comisia Electorală Centrală va anunța rezultatele finale ale scrutinului.

 

De la Chișinău, Mihai Rădulescu a discutat, la Tema Zilei, despre rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova cu analistul politic Iulian Groza.