Republica Moldova: Maia Sandu, desemnată de Igor Dodon în funcţia de premier. Zinaida Greceanîi, noul președinte al Parlamentului, în pofida interdicţiei Curţii Constituţionale
08 Iunie 2019, 14:14 (actualizat 08 Iunie 2019, 20:46)
(actualizat 08 Iunie 2019, 20:46) | Știrile TVR

Schimbări politice ample într-un moment extrem de tensionat la Chișinău. Parlamentul de peste Prut are o nouă conducere, printr-o alianță care părea imposibilă până mai ieri, cea dintre socialiștii președintelui Dodon și pro-europenii conduși de Maia Sandu și Andrei Năstase. Noua alianţă a convocat sâmbătă o ședință parlamentară extraordinară pentru numi un președinte al legislativului și un nou premier. Zinaida Greceanîi a fost votată preşedinte al Legislativului, iar Maia Sandu a fost numită, prin decret prezidenţial, premier al Republicii Moldova. Democraţii cer demisia preşedintelui Igor Dodon, pe care-l acuză de trădare de patrie.

ACTUALIZARE Președintele Igor Dodon apare într-o serie de înregistrări publicate de site-ul publika.md, un trust de presă apropiat de liderul PDM  Vlad Plahotniuc. Potrivit secvențelor date publicității, președintele Republicii Moldova vorbește despre federalizarea țării și bani care ar fi venit din Federaţia Rusă.

ACTUALIZARE Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a desemnat-o pe lidera PAS, Maia Sandu, în funcţia de premier al Republicii Moldova. Noul Guvern al Maiei Sandu a depus jurământul.

„În conformitate cu prevederile Constituţiei Republicii Moldova, ca urmare a consultării fracţiunilor parlamentare am decis să desemnez la funcţia de Prim-ministru al Republicii Moldova pe Dna Maia SANDU”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, publicând şi decretul.

 

(w300) Decret. Ma

 

ACTUALIZARE Socialista Zinainda Greceanîi este noul președinte al Parlamentului Republicii Moldova, a anunţat TVR Moldova.

56 de deputaţi au votat pentru alegerea Zinaindei Greceanîi.

Au fost votaţi şi vicepreşedinţii Parlamentului. Aceştia sunt: Ion Ceban ( PSRM), Mihai Popşoi (PAS) şi Alexandr Slusari ( PPDA).

O candidatură a fost oferită opoziţiei, care nu este prezentă astăzi la şedinţă.

Ceea ce se întâmplă în Parlament este o ilegalitate. Totul va fi atacat de noi în mod legal", a declarat Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, citat de TVR Moldova.

Andrian Candu a declarat că PD a pregătit o sesizare la Curtea Contituţională.

Curtea Constituţională de la Chişinău a anunţat că legislativul Republicii Moldova nu-şi mai poate desfăşura activitatea.

Preşedintele ţării este obligat să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate pentru că a expirat termenul în care se putea coagula o coaliţie de guvernare.

Nicio prevedere nu mă obligă astăzi să semnez dizolvarea parlamentului. Luni voi invită fracţiunile parlamentare pentru consultări”, a spus preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Astăzi, socialiştii şi pro-europenii blocului ACUM au convocat şedinţa parlamentului şi încearcă să voteze un guvern pentru a evita scenariul alegerilor parlamentare anticipate.

La rândul lor, democraţii spun că decizia PSRM de a arunca ţara în anticipate are loc după ce PDM a refuzat să accepte condiţiile lui Dodon de creare a unui coaliţii majoritare.

Potrivit democraţilor, socialiştii ar fi cerut mai multe ministere, prerogative suplimentare pentru preşedintele Dodon şi soluţionarea conflictului transnistrean printr-un scenariu care ar fi convenit Federaţiei Ruse.

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale de la Chişinău, Parlamentul Republicii Moldova trebuia să încheie să încheie formarea Guvernului până ieri, 7 iunie. În caz contrar şeful statului este obligat să dizolve Parlamentul.