Republica Moldova caută soluții pentru securizarea spațiului său aerian. Negocieri cu producători de sisteme de apărare antiaeriană

Anatolie Nosatîi ministrul Apărării - Republica Moldova
Anatolie Nosatîi ministrul Apărării - Republica Moldova
10 martie 2023, 15:30

Înainte, apărarea antiaeriană nu era considerată o prioritate. Dar am văzut de mai multe ori rachete ruseşti zburând pe deasupra Moldovei în direcţia vestului Ucrainei. Necesitatea protejării spaţiului nostru aerian a devenit acum una urgentă„, a spus Nosatîi la postul de televiziune JurnalTV.

Prin urmare, Ministerul Apărării de la Chişinău negociază în prezent cu producători de sisteme de apărare antiaeriană, în căutarea „celei mai bune oferte în termeni de preţ şi utilitate”, a precizat Anatolie Nosatîi. El a recunoscut totodată că achiziţia unor astfel de echipamente militare necesită mult timp şi mulţi bani.

Inclusiv achiziţia unor sisteme cu rază medie de acţiune implică un preţ excesiv pentru noi. Vorbim de sute de milioane de euro sau chiar de un miliard dacă dorim (sisteme) Patriot sau S-400„, a exemplificat ministrul.

Chiar dacă Republica Moldova ar avea bani pentru asemenea sisteme, livrarea lor nu s-ar putea face rapid, întrucât între plasarea comenzii şi primirea echipamentelor ar fi nevoie de o perioadă de timp cuprinsă între un an şi jumătate şi 2 ani, a precizat oficialul.

„Partenerii noştri studiază opţiuni de consolidare a sistemelor de apărare existente pentru garantarea securităţii la scară continentală”, a mai menţionat ministrul Anatolie Nosatîi, semnalând de asemenea că Republica Moldova primeşte echipamente şi asistenţă de asemenea prin Facilitatea Europeană pentru Pace, din care anul trecut Chişinăul a primit 47 de milioane de euro.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite