Republica Moldova, dispusă să detașeze în Ucraina un contingent de geniști pentru operațiuni de deminare

Operațiune de deminare
Operațiune de deminare
13 mai 2022, 21:31

Cu prilejul acestei întrevederi, la care au fost abordate evoluţii ce vizează securitatea regională, Nicu Popescu a reafirmat ataşamentul Republicii Moldova faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

De asemenea, ministrul Nicu Popescu l-a informat pe omologul său ucrainean despre acţiunile întreprinse de către autorităţile de la Chişinău în sprijinul Ucrainei, inclusiv în cadrul organizaţiilor internaţionale.

„L-am asigurat pe Dmitro Kuleba de toată deschiderea de a oferi în continuare asistenţă cetăţenilor ucraineni aflaţi temporar pe teritoriul ţării noastre, precum şi acordarea de asistenţă umanitară părţii ucrainene, ambii exprimându-ne speranţa în oprirea cât mai rapidă a războiului din Ucraina”, a subliniat Nicu Popescu.

Un subiect prioritar al acestor discuţii l-a constituit domeniul electroenergetic.

Totodată, interlocutorii s-au referit la aspiraţiile europene ale celor două ţări, Republica Moldova şi Ucraina transmiţând Comisiei Europene chestionarul completat pentru obţinerea statutului de ţară candidat în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Ministrul moldovean de Externe a participat la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor G7 – alături de omologii săi din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, SUA, de Înaltul reprezentant al Uniunii Europene, precum şi de ministrul de Externe al Ucrainei, la invitaţia şefei diplomaţiei germane Annalena Baerbock.

Participanţii la reuniune au reiterat condamnarea profundă a agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi încălcarea normelor de drept internaţional.

„Ne-am exprimat solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi victimele acestui război şi am reafirmat sprijinul şi angajamentul ferm faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, orice schimbare de statut atrăgând după sine nerecunoaşterea din partea altor state”, a spus vicepremierul Nicu Popescu.

În intervenţia sa, şeful diplomaţiei de la Chişinău şi-a exprimat îngrijorarea faţă de evenimentele grave care au loc în Ucraina. El a menţionat că sprijinul partenerilor externi, inclusiv al ţărilor G7 reprezintă unica modalitate de consolidare a capacităţilor interne ale R. Moldova, în vederea gestionării situaţiei de criză generată de instabilitatea preţurilor la resursele energetice, de afectarea lanţurilor de aprovizionare, creşterea preţurilor şi a inflaţiei.

De asemenea, vicepremierul Nicu Popescu le-a comunicat miniştrilor de Externe că, în pofida acestor provocări, guvernarea este orientată spre europenizarea ţării, îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor şi aducerea Republicii Moldova mai aproape de standardele europene.

„Proiectul european pentru Republica Moldova înseamnă un proces de transformare şi modernizare a instituţiilor, consolidarea democraţiei, a statului de drept şi respectarea drepturilor omului. Uniunea Europeană a fost, este şi rămâne cel mai important proiect al păcii pe continentul european, iar viitorul democraţiei noastre, viitorul ţării noastre este ancorat în parcursul nostru ireversibil european”, a subliniat oficialul.

Totodată, în cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte privind securitatea regională şi modalităţile de întărire a rezilienţei socio-economice a Republicii Moldova, notează MAE moldovean într-un comunicat separat.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite