Republicanii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Joe Biden a salutat rezultatul obţinut de Kevin McCarthy
17 Noiembrie 2022, 06:05 (actualizat 17 Noiembrie 2022, 12:08)
(actualizat 17 Noiembrie 2022, 12:08) | Știrile TVR

Republicanii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, potrivit presei americane, ceea ce le dă puterea de a bloca politicile preşedintelui SUA Joe Biden până în 2024 şi duce la o scindare în Congresul american, relatează joi AFP.

După eşecul din Senat, partidul conservator va avea însă doar o majoritate foarte restrânsă în camera inferioară, departe de 'valul uriaş' promis de Donald Trump, care şi-a anunţat totuşi marţi seara o nouă candidatură la Casa Albă.

'Americanii sunt pregătiţi pentru o nouă direcţie, iar republicanii Camerei sunt pregătiţi să acţioneze', a spus liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, de acum favorit în cursa pentru conducerea acestei instituţii după ce actuala preşedintă Nancy Pelosi a pierdut majoritatea democrată.

Preşedintele SUA Joe Biden l-a felicitat miercuri pe Kevin McCarthy pentru victoria partidului său care a câştigat majoritatea locurilor în Camera Reprezentanţilor în alegerile intermediare, relatează AFP.

'Voi lucra cu oricine - republicani sau democraţi - doreşte să lucreze cu mine pentru a acţiona', a afirmat Biden, potrivit unui comunicat.

Liderul de la Casa Albă a afirmat de asemenea că 'alegerile de săptămâna trecută au demonstrat puterea şi rezistenţa democraţiei americane. A fost o respingere masivă a celor care pun la îndoială rezultatele alegerilor, a violenţei politice şi a intimidării'.

'În cadrul acestor alegeri, alegătorii şi-au exprimat clar preocupările: necesitatea reducerii costurilor (...) şi a păstrării democraţiei noastre', a adăugat el.

Canalele de televiziune NBC, CNN, Fox News şi CBS au estimat miercuri că republicanii vor avea cel puţin 218 de locuri în Camera Reprezentanţilor, majoritatea din cele 435. Dacă se vor confirma proiecţiile presei americane pentru toate locurile, rezultatul obţinut de Joe Biden ar fi totuşi cel mai bun al unui preşedinte american în mai bine de 20 de ani la alegerile intermediare, aceste alegeri fiind în mod tradiţional dificile pentru cei aflaţi la putere. Preluare: Agerpres