COVID-19 | "Lecția" germană în pandemie: disciplină, vaccinare și amenzi
09 Octombrie 2021, 17:50 (actualizat 09 Octombrie 2021, 19:13)
(actualizat 09 Octombrie 2021, 19:13) | Știrile TVR

În timp ce spitalele din România nu mai fac faţă și tratează bolnavii de COVID-19 pe holurile unităţilor sanitare ca să nu îi lase să moară, Germania dă o lecţie întregii Europe prin măsurile pe care le-a luat. Nu a relaxat restricțiile atunci când infectările au scăzut, iar acum, când noi luptăm cu valul 4, germanii au un număr stabil de infectări zilnice și reuşesc să ţină situaţia sub control. Cum a reuşit guvernul de la Berlin să limiteze pandemia vedeţi într-un reportaj realizat de trimişii speciali ai TVR în Germania, Vlad Ungar și Florin Lungu.

E o zi de sâmbătă obișnuită în Aachen, un oraș din vestul Germaniei. Oamenii au ieșit la terase la fel cum o făceau înainte să înceapă pandemia de coronavirus. E drept că rata de vaccinare e foarte mare, așa că atunci când ies în oraș aici în zona centrală mii nu mai poartă masca de protecție.

Orașul este invadat acum de turiști. Aici a început o nouă viață în urmă cu 7 ani și Ioan Bithel, care a făcut medicină în țară, dar și-a terminat studiile în Germania. Foștii lui colegi de facultate, care au rămas acasă i-au povestit cum oamenii refuză să se vaccineze, iar spitalele aproape că nu mai fac față numărul mare de cazuri. O situație care îl revoltă, pentru că românii a avut acces rapid la serurile de imunizare. În Germania, spune medicul, sistemul medical s-a adaptat din mers situației. În momentul în care presiunea pe unitățile medicale a scăzut,  spitalul din Aachen a început să se pregătească pentru următorul val. Așa că au fost suplimentate paturile de terapie intesivă.

Până acum însă restricțiile au fost dure recunoaște Helmut Zalber care a lăsat Alba Iulia pentru Germania în urmă cu 41 de ani.

În vară când a venit să își facă vacanța în România s-a speriat când a văzut că oamenii nu mai respectă măsurile de protecție.

Ministrul Sănătății din Germania crede că în primăvară s-ar putea ajunge la imunitate colectivă în țara sa dacă nu vor apărea noi variante ale coronavirusului. 63% dintre germani sunt vaccinați cu schema completã, iar 67% cu cel puțin o dozã.

În ciuda valului de scepticism al antivacciniștilor, guvernul de la Berlin încearcă să găsească noi mijloace pentru a-i informa pe oameni de pericolul COVID-19 și au programe de informare chiar în limbile migranților.