Restricţii sanitare în două comune ieşene, unde incidenţa infectărilor cu coronavirus a depăşit 3 la mie
28 August 2021, 14:17 (actualizat 28 August 2021, 20:05)
(actualizat 28 August 2021, 20:05) | Știrile TVR

De astăzi sunt interzise evenimentele publice și private, atât în interior, cât și la exterior, și se închid restaurantele și terasele în comunele Ceplenița și Răchiteni, Iași, în urma creșterii incidenței infectărilor cu coronavirus.

Numărul infectărilor a crescut în ultima perioadă și, deocamdată, nimeni nu știe cum s-a întâmplat. Mulți au fost în concediu și s-au întors din diverse zone, unde și-au petrecut vacanța. Nu este însă clar cine s-a îmbolnăvit, unde, și mai ales în ce măsură se poate vorbi de o transmitere comunitară.

La Ceplenița, de exemplu, comuna are 4.200 de locuitori și sunt 13 cazuri de COVID-19. Șase dintre persoanele infectate sunt în spital.

Localnicii n-au încotro și trebuie să se conformeze noilor condiții. Cei mai afectați sunt cei care aveau programate evenimente private - de genul nunților și botezurilor. Aceștia trebuie să găsească soluții pentru a le amâna cel puțin 14 zile, cât durează restricțiile.

La Ceplenița, în acest sfârșit de săptămână era programat un botez care, evident, a fost amânat.

Restricțiile rămân în vigoare până pe 10 septembrie, când va fi reanalizată situația și se va decide dacă măsurile trebuie menținute.

Rata de infectare a crescut și în alte localități din țară. Cea mai mare e în Mărgău, din județul Cluj. Comuna a intrat direct în scenariul roșu. Măsurile sunt mult mai stricte acolo, de la interzicerea circulației pe timpul nopții, până la închiderea magazinelor la ora 18.00.