Reuniune a Consiliului de securitate al ONU pe tema Ucrainei. Oligarhii ruși, vizați de sancțiunile britanice. Congresul american pregătește un proiect de lege privind noile sancțiuni la adresa Moscovei

31 ianuarie 2022, 18:35

ACTUALIZARE La finalul ședinței tensionate a Consiliului de securitate, ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite a declarat că Rusia nu a oferit niciunul din răspunsurile sperate.

Linda Thomas-Greenfield le-a declarat reporterilor că Statele Unite au solicitat această întrunire pentru a permite Rusiei să ofere o explicație în privința acțiunilor sale la granița cu Ucraina. „N-am auzit mare lucru”, a subliniat ambasadorul.

Ședința deschisă s-a desfășurat în condițiile în care China și Rusia s-au opus.

Ambasadorul Rusiei la Națiunile Unite, Vasily Nebenzia, i-a acuzat pe colegi că vor să crească tensiunea și să ascută retorica.

„Această desfășurare de forțe rusești pe propriul nostru teritoriu îi face pe colegii noștri din vest și pe cei americani să spună că va avea loc o acțiune militară planificată și chiar și un act de agresiune… acțiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei de care sunt atât de siguri că va avea loc în câteva săptămâni, dacă nu cumva în cursul următoarelor zile. Dar nu există nicio dovadă care să confirme o acuzație atât de gravă”, a declarat Nebenzia.

„Aproape că cereți să se întâmple asta, vă doriți să se întâmple. Așteptați să se întâmple, vă doriți ca propriile cuvinte să devină realitate. Asta în ciuda faptului că respingem în mod constant aceste acuzații și în ciuda faptului că nu a fost rostită de către niciun politician rus sau de către nicio figură publică nicio amenințare cu o invazie planificată în Ucraina, în toată această perioadă”, a adăugat ambasadorul Federației Ruse.

Thomas-Greenfield a răspuns că Moscova este cea care are o atitudine provocatoare, nu Statele Unite și nici partenerii din Consiliul de securitate. „Angajamentul nostru pentru calea diplomației este clar. Sper că și colegii noștri ruși vor alege această cale și vor colabora pașnic cu comunitatea internațională, inclusiv cu Ucraina”, a subliniat ambasadorul SUA.

ACTUALIZARE Reprezentantul permanent al Ucrainei la Națiunile Unite, ambasadorul Sergiy Kyslytsya, a îndemnat la continuarea discuțiilor în orice format, inclusiv în formatul Normandia (Germania, Franța, Rusia și Ucraina). De asemenea, a transmis Moscovei să lase deoparte șaradele oratorice.

Reuniunea Consiliului de securitate al ONU AICI

ACTUALIZARE Marea Britanie îi cere Rusiei să nu se arunce în prăpastie invadând Ucraina și avertizează că orice incursiune va atrage după sine sancțiuni îndreptate împotriva companiilor și persoanelor care au legături strânse cu anturajul președintelui.

Chris Philip, ministrul britanic al Tehnologiei: Toate opţiunile sunt pe masă, inclusiv sancţiunile îndreptate individual împotriva oligarhilor care promovează şi susţin regimul Putin.

Rusia, prin purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a reacționat, precizând că un atac al unei țări împotriva firmelor ruse presupune și represalii, dacă vor fi necesare.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului:În acest caz, vorbim despre un atac asupra afacerilor. Să nu uităm că multe companii ruse au ca partenere mari companii britanice strategice. Deci, de fapt, guvernul britanic îşi ameninţă propriile afaceri.

În ciuda avertismentelor privind sancțiunile, Rusia continuă să își consolideze pozițiile de la granița Ucrainei, informație confirmată și de Pentagon, care a constatat că, în ultimele zile, numărul militarilor ruși din zonă a crescut.

La fel și îngrijorarea statelor NATO de pe flancul estic.

Aflat în vizită în Estonia, ministrul polonez de Externe a declarat că e vizibilă intenția Rusiei de a-și spori prezența militară pe viitor în Belarus.

„Nu vom rămâne pasivi şi indiferenţi, dar vom acţiona ferm şi unanim pentru a preveni orice posibilă escaladare a conflictului”, a declarat Zbigniew Rau.

Polonia a anunțat că va ajuta Ucraina cu muniție, alăturându-se astfel statelor care au trimis deja în zonă echipamente militare și armament.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite