Revenirea Crimeii la Ucraina este imposibilă, declară Kremlinul
27 Februarie 2023, 16:08 (actualizat 27 Februarie 2023, 16:36)
(actualizat 27 Februarie 2023, 16:36) | Știrile TVR

Kremlinul a declarat luni că peninsula Crimeea este "parte inalienabilă" a Rusiei, în consecinţă returnarea ei către Ucraina este imposibilă, potrivit EFE şi RIA Novosti.

"Este o parte inalienabilă a Federaţiei Ruse", a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Întrebat dacă autorităţile ruse îşi pot imagina circumstanţe care ar putea duce la retrocedarea peninsulei, anexată în 2014 de către Moscova, Peskov a răspuns un "nu" categoric.

Reacţia purtătorului de cuvânt al Kremlinului intervine după ce preşedintele american, Joe Biden, a afirmat într-o recentă declaraţie că îşi poate imagina o situaţie de "tranziţie" când s-ar putea produce retrocedarea Crimeii către Ucraina.

În acelaşi timp, Biden a subliniat că decizia privind recuperarea peninsulei va aparţine ucrainenilor.

La ora actuală, sarcina aliaţilor este de a-i pune pe ucraineni într-o poziţie în care să poată face "progrese în această primăvară sau vară", a menţionat preşedintele american, conform Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, afirmase duminică că Peninsula "Crimeea este a Ucrainei", iar Washingtonul nu va recunoaşte 'niciodată' anexarea sa.

Una din problemele cu care se confruntă administraţia preşedintelui Joe Biden este dacă ar susţine sau nu recuperarea Crimeii de către armata ucraineană, lucru pe care purtătorii săi de cuvânt refuză să-l precizeze, notează EFE.