Vladimir Putin urmează să ceară vineri anexarea celor patru provincii din Ucraina, după ce 96% dintre alegători ar fi votat în „referendumurile” care au mimat democrația

27 septembrie 2022, 17:40

În regiunile ocupate de ruşi, din sudul Ucrainei, aşa-zisul referendum s-a desfășurat printre casele transformate în ruine chiar de către armata „eliberatoare” rusă. Oamenii în vârstă sunt singurii care nu au reușit să fugă din calea războiului. Chiar dacă, în plină toamnă, nu mai au acoperiș deasupra capului și își pregătesc mâncarea printre mormane de cărămizi și gunoaie, ei visează la promisiunile Kremlinului.

În acest timp, liderul de la Kremlin insistă că obiectivul referendumurilor şI al războiului este să îi salveze pe locuitorii din regiunile Ucrainei, chiar dacă armata rusă a distrus totul în calea sa: „În actualele circumstanţe, ale operaţiunii militare specialeşi ale referendumurilor organizate în Donbas, salvarea oamenilordin aceste teritorii, salvarea exact din regiunile unde se ţin referendumurile a fost obiectivul principal al întregii noastre societăţi”.

De la Vladimir Putin se aşteaptă ca vineri să aprobe, în fața Dumei, anexarea celor patru regiuni în care au fost organizate așa-zisele consultări populare.

Scenariul este deja pregătit și a fost folosit deja în urmă cu opt ani, când Rusia a anexat ilegal Crimeea. Pe 16 martie, avea loc referendumul prin care locuitorii erau întrebați dacă vor ca regiunea Crimeea și orașul Sevastopol să devină parte a Rusiei. Apoi, au urmat pe bandă rulantă declararea independenței regiunii, cererea de includere în Rusia și ratificarea tratatului de anexare.

Însă, în cei opt ani de ocupație, traiul locuitorilor Crimeei nu s-a îmbunătățit, prin aderarea la Rusia. Dimpotrivă. O realitate care îi obligă pe noii lideri separatiști din Ucraina să joace cartea bunăstării care va veni: „Eveniment istoric! Am votat pentru aderarea la Federaţia Rusă! Mi-am dat votul pentru viitorul nostru luminos şi fericit ca parte a Rusiei”.

În Ucraina, autorităţile dar şi populaţia au contestat așa-zisele referendumuri organizate de forțele de ocupație rusești în teritoriile Ucrainei.

Ce spun ucrainenii: „Nicio ţară civilizată nu va recunoaşte rezultatele acestor referendumuri, asta este clar. Nici Ucraina. Cred că Rusia este în ultima sa fază de convulsii, înainte să moară. Nimic nu se va schimba pentru noi, pentru Ucraina, îi vom distruge pe ruşi. Întreaga lume civilizată este împotriva (referendumurilor) şi nu cred că altcineva în afară de Putin le va recunoaşte”.

Votul în exercițiul democratic al Kremlinului s-a desfășurat chiar și pe teritoriul Rusiei. Uniunea Europeană a anunțat că aceste referendumuri de anexare sunt ilegale şi că toate persoanele care au participat la organizarea lor vor fi sancţionate.

„Referendumul” din Crimeea, din 2014

16 martie 2014 – a avut loc aşa-zisul referendum

17 martie – Parlamentul Crimeei declară Independenţa regiunii

18 martie – Puțin cere Dumei includerea Crimeei în Rusia

19 martie – se semnează Tratatul de anexare a Crimeei.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite