Risipa alimentară rămâne o problemă globală, chiar și în contextul pandemiei, când economia este tot mai fragilă

30 septembrie 2021, 17:04

Experiența sacoselor prea pline după un drum la supermarket am trăit-o cu toții, măcar o dată. Fără o listă clară în buzunar sau pe telefon, luăm în plus din fiecare aliment doar cu gândul că așa vom merge mai rar la cumpărături.

Așa că risipa alimentară, mai ales acum în perioada pandemiei, când petrecem mai mult timp acasă, a devenit o problemă globală. Doar în România se arunca două milioane de tone de alimente. În fiecare an.

Ar fi bine că atunci când venim la cumpărături să nu fim nici înfometați – pentru că și acest aspect ne poate determina, de asemenea, să cumpăram mai multe alimente decât putem cumpără – și să fim atenți la eticheta un produs pe care scrie “A se consuma de preferință înainte de data de…”. Nu înseamnă expirat, ci că și-a pierdut din prospețime.

Unii retaileri au campanii în derulare tocmai pentru a reduce aceasta risipă. Scot la raft produse la preț reduse, în zone special amenajate.

Au și medicii un sfat despre ce putem face pentru sănătatea noastră.

“Eu recomand un meniu pentrr 2-4 zile sau săptămânal. În primele zile vor fi consumate cele perisabile. Mare atenție la produsele lactate! Dacă sunt naturale sau făcute în casă, se pot altera destul de repede”, spune dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Românii aruncă mâncare pentru că gătesc o cantitate prea mare ori pentru că estimează greșit cantitățile cumpărate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite