Ritmul anual al lucrărilor în construcții a înregistrat în țara noastră a doua cea mai mare scădere din UE, după Spania
22 Octombrie 2021, 21:08 | Știrile TVR

În România, sectorul construcțiilor, unul dintre motoarele creșterii economice, a încetinit brusc, odată cu finalul verii. Ritmul anual al lucrărilor a înregistrat a doua cea mai mare scădere din Uniunea Europeană.

Patronii firmelor de construcții spun că declinul e o consecință a faptului că producția românească de materiale nu mai acoperă nici măcar o treime din consum. Iar sectorul a devenit aproape total dependent de importuri, care s-au scumpit chiar și cu 200%, la unele produse.

În Romania, ritmul anual al lucrărilor de construcții a scăzut cu 7% în august, față de perioada similară a anului trecut. E a doua cea mai mare scădere din Uniunea Europeană, după Spania, arată cele mai recente date ale Eurostat.

În competiție strânsă până acum, firmele de construcții nu se mai înghesuie la marile proiecte de infrastructură.

Spania, țara în care lucrează mulți români, a înregistrat cea mai mare scădere a lucrărilor de construcții în august, cu aproape 14%.

La polul opus, Ungaria e țara europeană în care ritmul anual al lucrărilor de construcții a avansat cel mai mult la finalul verii, cu peste 10%, potrivit datelor oficiale.