Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului, despre modificările privind prescripția faptelor: Nu poți să ții o anchetă care să dureze o veșnicie. Oamenii așteaptă soluții, și cei vătămați, și cei acuzați

10 ianuarie 2023, 09:53

Robert Cazanciuc: „E o decizie a Curții Constituționale, lucrurile sunt destul de complexe juridic. Ideea e în felul următor: Nu poți să ții o anchetă care să dureze o veșnicie. Oamenii așteaptă soluții, așteaptă soluții cei care se consideră vătămați, așteaptă soluții cei care sunt acuzați. Nu poți să lungești un proces 10-15 ani fără să tranșezi această cauză, pentru că nici efectul asupra părților nu-l mai are, nici asupra publicului. Oamenii trebuie să vadă că o faptă penală este condamnată la o durată cât mai mică de la săvârșirea ei. Dacă nu poți să probezi la început o faptă, este foarte puțin probabil că o să poți proba după cinci, ani, după 10 ani, vorbesc de faptele, să spunem, obișnuite”.

Întrebat de termenele lungi care întârzie rezolvarea dosarului, senatorul PSD a spus „depinde de complexitatea cauzei”. „Pare, într-adevăr, în România, că unele cauze durează foarte mult, dar nu suntem foarte mult în afara mediei europene, cu anumite tipuri de cauze. Sunt altele, în materie de contencios administrativ, unde durează foarte mult”.

Fostul ministru al Justiției a identificat trei lucruri de care are nevoie sistemul juridic din România, pentru a funcționa eficient: „Resursa umană adecvată, oameni pregătiți să aibă această sarcină, nu doar să găsească un job, noi nu căutăm oameni care vor doar un job sigur pe viață. Căutăm oameni care să înțeleagă că duc o povară socială. E nevoie de o resursă de infrastructură, să nu mai intre într-un birou 10 – 12 judecători, că nu au cum să facă justiție acolo. Și e nevoie de un cadru normativ adecvat, care să-i ajute, și nu să-i încurce pe acești oameni”.

Despre modificările propuse în legislația rutieră, Robert Cazanciuc a spus că „Este o modificare legislativă a Codului Penal și sper să trecem această modificare în Senat: Cei care se urcă la volan, fără permis sau băut, și produc un accident mortal, să nu mai poată beneficia de suspendarea executării pedepsei”.

În octombrie anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit cum trebuie interpretate hotărârile Curții Constituționale privind prescripția. Soluția la care au ajuns magistrații ar putea avea ca rezultat închiderea a numeroase dosare penale. Iar unii inculpați sau condamnați, de la celebrități până la infractori de rând, ar urma să scape de acuzații sau chiar de pedepse. Potrivit avocaților, printre beneficiari ar fi, de exemplu, Elena Udrea și Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă