Roboții operează în România, dar pe bani. Tehologie de vârf, recuperare mult mai rapidă

2 septembrie 2021, 22:42

În sala de operație, singurul detaliu care ne amintește că suntem în România este limba română. În rest, tehnologia cu care este dotat blocul operator poate concura cu orice mare spital din străinătate.

Robotul Mazor X folosește tehologie de vârf și îi ajută pe medici să elimine erorile umane, cum ar fi tremuratul mâinii.

Odată ce au precizie înaltă, devine aproape imposibil ca operațiile să fie greșite.

În plus, inciziile abia lasă semne pe corp, iar recuperarea pacienților este mult mai rapidă.

Maria a fost operată de curând cu acest robot, după ce implantul de la operația clasică s-a rupt.

În lume există 200 de astfel de roboți, 2 dintre ei în România. Unul în București, la un spital privat, iar altul la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.

Însă roboții sunt folosiți și pentru alte patologii. În Brașov, cu ajutorul altui robot, Da Vinci, medicii au făcut operații de transplant renal mult mai precise și minim-invazive.

Costurile mult prea ridicate îi sperie pe români, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu are încă în plan decontarea costurilor pentru medicina robotizată.

În schimb, în alte țări, medicina robotizată devine o prioritate. Mai ales pentru că elimină complicațiile, care duc la intervenții ulterioare mult mai costisitoare.

Robotul Mazor X costă peste 1 milion de euro, iar spitalele care îl folosesc estimează că își vor recupera investiția în cel puțin 4 ani, la o medie de 100 de operații pe an.

Pe lângă costul robotului este nevoie și de angajarea unei echipe multidisciplinare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite