Inteligența artificială care ne ajută să trăim mai mult și mai bine. Investitor: „Tot ce poate un doctor bun sau un psiholog bun să vadă după analize, inteligenţa artificială o va face de o mie de ori mai bine, fără să obosească”

12 septembrie 2022, 17:16

Un robot de peste un milion de euro captează imagini 3D din corpul pacientului şi le măreşte de 10 ori pentru a-i ajuta pe chirurgi să opereze cu precizie mult mai mare. Și este nevoie doar de o mică incizie. Le-a fost prezentat medicilor de pe mai multe continente care au venit la Oradea la cel mai mare festival de inovaţie în tehnologie medicală din estul Europei.

Si profesorul Alon Wolf, de la Institutul Technion din Israel, a creat un robot inspirat de mişcările şarpelui. Ideea de a căuta viață sub dărâmături ii ajuta acum pe chirurgi.

Prof. dr. Alan Wolf, vicepreședinte al Institutului de Tehnologie Technion din Israel: „ Totul este despre oameni. Dacă creăm punţi, conexiuni, vom avea succes împreună pentru a obţine finanţare, sprijin.”

Profesorul cu rădăcini în România şi alţi mentori din SUA şi Japonia vor să-i sprijine pe românii care vor să vină cu soluţii inovative pentru sistemul medical. Au lansat un program prin care vor prezenta secretele reuşitei in inovaţia biomedicală, testate cu succes de 20 de ani în SUA, la Stanford, şi nu numai.

Tinerii care îşi doresc să aducă schimbări în bine în sistemul de sănătate românesc sunt încurajaţi să se înscrie în hubul de inovaţie în tehnologia medicală. Nu trebuie neapărat să aibă o idee de afacere. Experţi internaţionali în domeniu îi vor ghida pas cu pas, pentru a afla cum pot să-şi împlinească visul.

Lector univ. Elena Ovreiu, fondatoare și organizatoare a Conferinței SSIMA RE: Imagine Healthcare: „Poate vor să rezolve ceva în cardiologie, pentru că bunica a avut probleme cardiace … Împreună cu experţii pe care noi îi avem în program, ei vor identifica acea problemă care trebuie rezolvată.”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „Când suni la 112 şi, pe baza răspunsurilor pe care le dai, a modului în care vorbeşti, al gradului de stres al tău, sistemul de inteligenţă artificială poate să asiste decizia. Urmează să vedem dacă reuşim să facem un proiect.”

George Haber, investitor din SUA: „Tot ce poate un doctor bun sau un psiholog bun să vadă, să prezică înainte de analize, după analize, inteligenţa artificială o va face de o mie de ori mai bine, fără să obosească. Va salva foarte mulţi bani, va salva vieţi. Mie îmi plac ideile care pot să schimbe viaţa oamenilor”.

Cei care îi vor convinge pe mentori vor fi ajutaţi şi să creeze un start-up şi să atragă investitori.

Prof. dr. Alfred Bruckstein, Technion, Institutul de Tehnologie Technion, Israel: „Am dezvoltat noi între noi un fel de network de oameni cu care putem să vorbim, pe care putem să-i motivăm. Eu întâlnesc foarte foarte mulţi români în medii academice străine. Să facem ceva pentru ca studenții extraordinari români să aibă un loc unde să se întoarcă”.

Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România: „ Ieri am găzduit la reşedinţa mea un grup de 50 de oameni de afaceri israelieni şi investitori. Sectorul privat va face doar ce e profitabil.”

Proiectul are şi sprijinul autorităţilor române, care promit modificarea legislației pentru start-up-uri inovatoare.

Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: „Prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării vrem să intervenim în partea de început a afacerii. România are o Lege a societăților comerciale de 32 de ani. În continuare, pentru noi, Un start-up cu potențial de inovare, de exemplu, în domeniul inteligenței artificiale este în același regim juridic ca o șaormerie din colțul străzii.”

Autorităţile spun că o parte din banii necesari ar putea veni de la buget, din fonduri europene și din Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite