România, ținta hackerilor ruși. Sunt vizate zone industriale, bancare și guvernamentale

19 septembrie 2022, 16:57

La începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în februarie 2022, au fost folosite doar 60 de adrese de internet pentru agresiunile cibernetice. În prezent sunt peste 35 de mii. România este atacată permanent. Ţintele vizate sunt din zone industriale, bancare și guvernamentale.

Dan Cîmpeanu, directorul DNSC: E un nivel fără precedent la nivelul nostru național, nu ne-am mai confruntat cu așa ceva, factorii din decizie din firme, din zona guvernamentală trebuie să înțelegem că ne confruntăm cu o complexitate crescută și din punct de vedere a incidentelor majore e doar o chestiune când se vor întâmplă și cât de repede vom putea restabili infarstructurile la acel moment.

Nicolae Ciucă, prim-ministrul României: Rusia a adus războiul deja în casele noastre, prin propagandă, manipularea informațiilor, atacuri cibernetice, protecția spațiului cibernetic a devenit o chestiune de maximă securitate politică și diplomatică, acțiunile cibernetice rău intenționate au crescut dramatic în ultimii ani, servind diverse scopuri inclusiv atacuri asupra infrastructurilor critice.

Hackerii care declanșează agresiunile sunt foarte atenți atunci când trebuie să evite şi să protejeze structurile și firmele ruseşti

Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică: Am văzut de nenumărate ori măsuri implementate la nivelul softurilor cu care ei atacă, în care softul respectiv se dezactivează dacă se observă că a inflitrat o companie ce nu trebuia să fe atacată. S-a întâmplat să intre într-o infrastructura, o companie de stat care oferă energie din Rusia și să iasă de acolo.

Specialiștii mai spun că armata cibernetică prorusă s-ar arata a fi mai puternică decât trupele regulate folosite în cursul invazieie din Ucraina și că, pe măsură ce statul agresor va avea nevoie de bani, o să fie vizibile din ce în ce mai multe atacuri ransomware.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite