România, fără rege de 72 de ani. Un documentar despre exilul Regelui Mihai şi al Reginei Mamă Elena, la TVR
30 Decembrie 2019, 20:47
(actualizat 30 Decembrie 2019, 20:50)

Se împlinesc 72 de ani de când Regele Mihai a fost obligat de comunişti să semneze actul abdicării. A fost ameninţat că, dacă nu va semna, va provoca "o baie de sânge". Comuniştii i-au spus că îi vor împuşca pe cei 1000 de tineri monarhişti arestaţi pentru că au protestat la onomastica Regelui, cu o lună mai devreme.

Crăciunul din 1947 fusese plin de neajunsuri după venirea Armatei Roșii şi violenţele pe care le-a provocat în țară. Românii sperau, totuşi, că Regele Mihai nu va fi alungat.

Suveranul se întorsese de la Londra, unde, cu ocazia nunţii Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a incercat să atragă sprijinul aliaților occidentali împotriva sovietizării ţării. Aliaţii au trădat.

Parlamentul a fost chemat din vacanţă şi, într-o şedinţă de 45 de minute, fără a consulta poporul, a fost proclamată Republica Populară Română.

Guvernul de la Bucureşti era aservit Moscovei. Regele Mihai și Regina Mamă Elena au plecat iniţial la Sinaia, iar apoi, pe 3 ianuarie 1948, au părăsit România. Spre Elveţia.

Regelui Mihai i s-a permis să declare adevărul despre abdicarea forţată abia la Londra.

Un documentar despre exilul Regelui Mihai şi al Reginei Mamă Elena va fi difuzat în seara aceasta, la TVR1 şi TVR Moldova, de la ora 23.00.