România, obligată să respecte drepturile LGBTI. Ultima rezoluție a Parlamentului European cere sancționarea țărilor care nu recunosc căsătoriile între persoane de același sex

14 septembrie 2021, 20:01

Sunt deja 15 ani de când Cristina trăiește o poveste de dragoste alături de o femeie. Din 2017, cele două sunt și căsătorite, dar pentru a face asta au mers tocmai în Islanda. România nu le recunoaște însă căsătoria.

CRISTINA SĂRACU: În primul rând e vorba de aspectele legale, pentru că, practic, dreptul familiei se aplică mai puțin nouă și cred că ăsta este cel mai dificil lucru.

Dincolo de asta, se lovesc și de judecata unei părți a societății.

CRISTINA SĂRACU: Discriminarea în societate este, din start, un lucru rău.

În ultima rezoluție adoptată, Parlamentul European arată cu degetul în special înspre Polonia, Ungaria dar și România, în ceea ce privește respectarea drepturilor persoanelor LGBTI.

TEODORA ION-ROTARU, director executiv ACCEPT: Mesajul este unul simplu. Persoanele LGBTI trebuie tratate în condiții de egalitate cu restul populației. Căsătoria gay, parteneriatele civile nu sunt recunoscute de țara noastră și mai grav România nu aplică o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene în cauza Coman-Hamilton și Asociația Accept împotriva României.

Cazul Coman-Hamilton a făcut înconjurul lumii. Astăzi, după mai bine de șapte ani de procese atât în România cât și la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Adrian și Clay nu sunt recunoscuți ca soți de statul român. Între timp, cei doi s-au adresat Curții Europene a Drepturilor Omului, iar procesul urmează să se judece. Până atunci, ei locuiesc la New York.

ADRIAN HAMILTON: Noi călătorim în România. Când aterizăm la Otopeni, noi, dintr-un cuplu căsătorit, devenim un cuplu necăsătorit. Deci suntem persoane singure, fără drepturi recunoscute.

Rezoluția Parlamentului European a primit doar sprijinul parlamentarilor USR PLUS. Restul parlamentarilor români s-au împotrivit.

GHEORGHE FALCĂ, europarlamentar:  Eu nu sunt de acord cu sancțiunea statului român, mai ales că ne egala, în relația cu grupurile LGBTI, cu Ungaria și Polonia. În România nu există legislație antiLGBT.

Documentul referitor la drepturile persoanelor LGBTI în Uniunea Europeană a fost adoptat cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă și 123 abțineri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite