România, pe harta migranților. Reprezentant Frontex: În ultimele săptămâni, traficanţii par să testeze ruta prin Marea Neagră
08 Septembrie 2017, 21:48 | Știrile TVR

A intrat România pe harta traficanților de refugiați? Am primit lămuriri, în exclusivitate pentru Lumea azi, de la Frontex, Agenția Europeană a Polițiilor de frontieră.

Lumea Azi: Au apărut rute noi pentru migranţi.  Este România printre ţările vizate?

Krzysztof Borowski, Frontex:  Sunt trei rute principale. Vorbim de cea prin Italia, cea prin  Grecia şi cea prin Spania.  Am văzut în ultimele săptămâni că traficanţii  par să testeze ruta prin Marea Neagră. Este, practic, o rută din Turcia, traversează Marea Neagră până în România sau Bulgaria. Am văzut mai multe ambarcaţiuni care  au traversat şi acesta este un indiciu că traficanţii testează această posibilă rută.

Lumea Azi: Spuneţi că Marea Neagră ar putea  fi inclusă în noile rute?

Krzysztof Borowski: Spun că este ceea ce noi  numim redefinire a rutei.  Această cale a fost folosită în trecut.  Ştiu că în 2014 au fost în jur de 350 de  oameni care au încercat să treacă pe aici,  deci e posibil ca traficanţii să încerce  să vadă dacă pot trece pe aici.  Trebuie să ţineţi cont că Marea Neagră  e mai dificil de traversat faţă de alte părţi,  ca de exemplu Mediterana.  Trebuie să ai ambarcaţiuni mai mari,  nu poţi traversa doar cu o barcă cu motor, mai ales acum în prag de toamnă, vine iarna.  Deci e prea devreme să vorbim de asta,  dar cu siguranţă luăm în calcul totul  şi urmărim ce se va întâmpla.

Lumea Azi: Practic este o fereastră de oportunitate  pentru ei, pentru că le permite vremea  să traverseze Marea Neagră?

Krzysztof Borowski: Marea Neagră e mai dificil de traversat  ca Mediterana, de exemplu,  ai nevoie de ambarcaţiuni mai mari  ca să o traversezi.  După cum ştiţi, în ultimele săptămâni am  văzut trei incidente, trei tentative de trecere,  e posibil să mai vedem şi altele,  dar e greu de spus acum că  s-ar fi schimbat ceva în rutele clasice.  Acestea sunt încă foarte aglomerate,  numărul persoanelor e mai mic aici  decât în alte părţi din Europa.

Lumea Azi: Ce spuneţi de graniţa noastră vestică,  cea cu Serbia. E mai vulnerabilă acum?  Pot trece mai uşor traficanţii şi migranţii?

Krzysztof Borowski: Nu am văzut o schimbare semnificativă  în traseele clasice.  Cred că au rămas cam la fel ca în ultimii ani.  Nu avem nici un fel de semnal că ar fi  o schimbare semnificativă acolo.

Lumea Azi: Deci nu avem de ce să ne temem că  numărul migranţilor care trec prin  România ar putea creşte?

Krzysztof Borowski: E greu să prevezi aşa ceva.  Multe dintre aceste schimbări au loc  foarte repede, dar acum e chiar prea  devreme să vorbim despre aşa ceva.  Nu spunem că e un traseu nou, acum,  dar spunem că este posibil ca traficanţii  să testeze această zonă ca să  mai trimită alte vase.