România, sub cod roșu de COVID. Ziua cu cele mai sumbre perspective adeverite - record de decese, de îmbolnăviri, record de pacienți la terapie intensivă
12 Octombrie 2021, 18:29 (actualizat 12 Octombrie 2021, 21:03)
(actualizat 12 Octombrie 2021, 21:03) | Știrile TVR

Imaginea suferinței o regăsim în toate spitalele din țară. Locurile la terapie intensivă sunt epuizate, iar cifrele sunt înfiorătoare. România a bătut luni record după record. Avem cel mai mare număr de cazuri, cel mai mare număr de decese și cel mai mare număr de pacienți la ATI. Doar două județe mai sunt în scenariul galben, în rest toată țara este sub cod roșu de COVID-19. Spitalele modulare promise de autorități se pun greu în funcțiune. UPDATE Începând din noaptea de marți spre miercuri, vor fi îngrijiți pacienți și în cadrul Secției Exterioare Lețcani. Vor fi îngrijiți doar pacienți cu forme medii COVID-19.

Peste 16.700 de cazuri noi, mai mult de 440 de decese și aproape 1.700 de persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Acestea sunt recordurile nedorite ale zilei.

Sunt cifre care pun o presiune uriașă pe sistemul sanitar, și așa copleșit.

Pe lista lungă de decese apar și două tinere de 26 de ani - una din județul Caraș Severin, cealaltă din Prahova. Nu sufereau de alte boli, dar erau nevaccinate. Și o gravidă de 32 de ani, tot nevaccinată, a fost răpusă de COVID.

Spitalele sunt pline, medicii solicitați la maximum. Imagini cu pacienți îngrijiți pe jos, pe holuri sau pe tărgi în ATI sunt la ordinea zilei.

Mult trâmbițatele spitale modulare de la Pipera și Lețcani încă nu pot primi pacienți la capacitate maximă. Anterior, oficialii DSP Iași anunțau că nu pot primi deocamdată bolnavi.

Și la Pipera, unitatea modulară de îngrijire a pacienților COVID pornește greu motoarele. Premierul și șeful DSU anunțau primele internări în cursul dimineții, dar până la urmă bolnavii vor fi aduși aici după lăsarea serii. Momentan, sunt pregătite 100 de locuri pentru pacienții care au nevoie de oxigen.

Într-o primă fază, 64 de cadre medicale, dintre care 14 medici, personal detașat de la Spitalul "Victor Babeș", va îngriji bolnavii internați în unitatea modulară din nordul Capitalei.

România nu are în acest moment niciun loc disponibil la terapie intensivă. Ultimele decizii ale autorităților prevăd relocarea mai multor echipe de salvare în zona Bucureștiului. Acestea vor fi aduse din județele cu puține cazuri. În plus, în următoarea perioadă, personalul medical nu își va putea lua concediu.