România a participat în calitate de membru la prima reuniune informală a miniştrilor de Externe, din cadrul Grupului de Prieteni privind utilizarea votului cu majoritate calificată
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat luni, în marja CAE, la Bruxelles, la prima reuniune informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Grupului de Prieteni privind utilizarea votului cu majoritate calificată (QMV) în domeniile care ţin de Politica Externă şi de Securitate Comună (PESC) a Uniunii Europene. România a luat parte la reuniune în calitate de membru al Grupului, după ce la reuniunile anterioare la nivel de experţi a participat ca observator, informează MAE într-un comunicat de presă.
Ministrul român de Externe a subliniat faptul că, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi al provocărilor internaţionale tot mai mari cu care se confruntă UE, politica externă a UE are nevoie de proceduri adaptate la noul context internaţional pentru a consolida Uniunea Europeană ca actor de politică externă, prin reacţii mai rapide şi, prin urmare, mai eficiente, în vreme de criză, dar nu numai.
"Ultimul an a fost marcat de decizii fără precedent la nivel european, în termeni de rapiditate şi impact, având în vedere determinarea UE de a sprijini Ucraina în faţa agresiunii Rusiei, precum şi pe celelalte state afectate de consecinţele acestui război. /.../ Provocarea ţine de menţinerea acestei eficienţe pe termen lung şi asigurarea vizibilităţii UE într-un context global în rapidă schimbare şi cu provocări care se multiplică în mod constant. Pentru aceasta, un proces decizional mai eficient, prin utilizarea majorităţii calificate, ar oferi UE capacitatea de a se pronunţa rapid şi de a avea o acţiune de impact. România doreşte să se implice încă din fazele timpurii ale discuţiilor care vor urma pe acest subiect de interes la nivel european pentru a putea participa la definirea unor abordări constructive", a declarat cu acest prilej ministrul Bogdan Aurescu, citat în comunicatul de presă.
Şeful diplomaţiei române a reamintit că, în acelaşi timp, pentru România rămâne importantă asigurarea mecanismelor necesare pentru protejarea/salvgardarea intereselor naţionale. Ministrul Aurescu a arătat că utilizarea majorităţii calificate pentru luarea deciziilor în domeniile aferente PESC presupune şi o modificare corespunzătoare a culturii luării deciziilor, inclusiv mai multă responsabilitate - o decizie luată prin acest mecanism va trebui să fie adoptată în parametri cât mai apropiaţi inclusiv de interesele statelor care nu au votat pentru aceasta.
O astfel de abordare este de natură să întărească încrederea în conduita Uniunii ca actor global. De asemenea, a arătat că abordarea din cadrul reflecţiei propuse trebuie să fie pragmatică - plecând de la aplicarea QMV în acele domenii ale PESC unde este deja permisă - evitând abordările ideologice cu potenţial de divizare.
Grupul de prieteni privind utilizarea votului cu majoritate calificată (QMV), anunţat prin comunicatul de presă comun, publicat la 4 mai, al miniştrilor Afacerilor Externe din 9 state (Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Slovenia) are ca obiectiv lansarea unei reflecţii privind eficientizarea şi creşterea vitezei de luare a deciziilor în domeniul Politicii Externe şi de Securitate Comună (PESC) a UE, inclusiv prin posibila extindere a utilizării majorităţii calificate la domenii PESC.
Grupul vizează exclusiv aspectele privind PESC, este deschis tuturor statelor membre interesate şi transparent faţă de statele membre şi instituţiile europene. Grupul nu vizează modificarea tratatelor UE, ci are în vedere un proces de reflecţie prin care, în limitele actualelor prevederi legale, să fie identificate moduri creative şi flexibile de eficientizare a luării deciziei în domenii care ţin strict de PESC şi nu de alte domenii.
Sursa: Agerpres