România a primit acordul Ucrainei pentru a începe măsurătorile pe Canalul Bâstroe şi pe segmentele din Brațul Chilia unde experţii români nu au putut intra inițial

21 martie 2023, 13:36

Autoritățile de la Kiev au anunțat că permit experților români să înceapă măsurătorile pe canalul Bâstroe și pe brațul Chilia, cu aproape o săptămână întârziere față de termenul stabilit inițial.

Măsurătorile pe canalul Bâstroe vor fi făcute de o echipă formată din experți români și ucraineni și vor dura între 7 și 10 zile. În momentul în care vor fi gata, raportul va ajunge pe masa Guvernului și va arăta clar ce lucrări de dragare au făcut autoritățile din Ucraina.

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: (n.r., întrebare: A venit acordul Ministerului Apărării din Ucraina?) Noi aveam acordul părţii civile pentru măsurare în total. În urma întâlnirii trilaterale de ieri, de aseară, s-a ajuns la un acord cu privire la procedurile de măsurare a Canalului Bâstroe şi a restului de porţiuni din Chilia care încă nu sunt măsurate, iar acum experţii fac schimb de informaţii să pună la punct toate detaliile în aşa fel încât în cursul zilei de mâine să înceapă aceste măsurători. În total sunt 65 de kilometri de braţ şi canal care urmează să fie măsuraţi, inclusiv acest Canal Bâstroe. Singura diferenţă pe care o avem faţă de cum s-a măsurat până acum este că s-a convenit să se folosească navele şi echipamentele ucrainene, de data asta. Noi punem la dispoziţie experţi care să participe la această măsurare”.

Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a salutat decizia părții ucrainene, dar sesizează că măsurătorile vor fi făcute de experții țării vecine, iar România va avea doar un expert: „Salut intenția Ucrainei de a măsura adâncimea canalului Bâstroe! După săptămâni întregi de controverse este timpul să se facă lumină în această problemă bilaterală! Partea ucraineană a propus României să realizeze propriile măsurători la care noi să desemnăm un expert român! În prezent, avem un acord pentru măsurători care sunt efectuate de echipajele noastre pe brațul Chilia (partea ucraineană) între km 22 și km 116. Partea română a solicitat acces pentru măsurători pe sectorul brațului Chilia cuprins între km 11 și km 22, dar și pe canalul Bâstroe. În condițiile în care inclusiv reprezentanții Comisiei Europene au susținut solicitările României, insist că este în interesul ambelor state să fie clarificată situația dragajelor efectuate de Ucraina pe tot brațul Chilia și pe canalul Bâstroe”.

 

Trei nave ale Administrației Fluviale a „Dunării de Jos” Galați fac de vineri măsurători pe tronsonul ucrainean al brațului Chilia. Pentru a intra şi pe canalul Bâstroe, armata ucraineană încă nu îşi dăduse acordul, chiar dacă autorităţile de la București și Kiev anunţaseră că din 15 martie se pot face măsurători pentru a lămuri problema dragărilor făcute de ucraineni.

La mijlocul lunii februarie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că „există semnale că Ucraina a făcut lucrări de dragare a canalului Bâstroe, iar acest lucru ar putea avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.”

Apoi, România a cerut să facă măsurători în zonă, inclusiv în Ucraina pentru a vedea dacă prin dragare canalul Bâstroe a fost adâncit pentru a permite accesul navelor mai mari. Oficialii de la Kiev au transmis că nu au încălcat niciun acord internaţional, dar vor să crească traficul naval pentru exportul de alimente şi sunt pregătiţi să arate României care este realitatea din teren.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă