România are la dispoziție două luni ca să remedieze deficiențele privind tratarea apelor urbane reziduale

Ape reziduale
Ape reziduale
30 octombrie 2020, 15:06

România are la dispoziţie două luni ca să remedieze deficienţele, în caz contrar, Comisia Europeană poate decide să trimită un aviz motivat, informează Agerpres.

Conform Directivei, oraşelor li se cere să pună în aplicare infrastructura necesară pentru colectarea şi tratarea apelor lor reziduale urbane. Apele reziduale netratate pot pune în pericol sănătatea umană şi pot polua lacurile, râurile, solul, apele de coastă şi subterane.

Obiectivul Pactului verde european este să orienteze UE către reducerea la zero a poluării, care să aducă beneficii sănătăţii publice, mediului şi neutralităţii climatice.

Conform celor mai recente date furnizate de autorităţile române, în timp ce unele aglomerări mari nu au asigurat colectarea adecvată a apelor reziduale urbane, s-a constatat că cele suplimentare nu sunt conforme, informează Comisia Europeană. 188 de mari aglomerări încă nu sunt conforme cu obligaţiile de colectare a apelor reziduale urbane, prevăzute de legislaţia UE, în timp ce 192 de mari aglomerări nu respectă obligaţiile de tratare secundară, iar 193 de mari aglomerări nu îndeplinesc cel mai strict tratament.

Prin urmare, Comisia trimite vineri o scrisoare de punere în întârziere către România. Acest caz face parte dintr-o acţiune orizontală care implică 12 state membre, care toate au beneficiat de derogări temporare în temeiul tratatelor lor de aderare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite