România are primul sistem de rachete Patriot. Armata Română devine cea de-a 17-a care va avea în dotare o asemenea capabilitate şi cea de-a 7-a în rândul ţărilor NATO

17 septembrie 2020, 14:49

900 de milioane de dolari a plătit România pentru acest prim sistem, care va fi operațional la începutul anului viitor.

Prețul a inclus pregătirea personalului, piesele de schimb și muniția.

Premierul Ludovic Orban a declarat joi, la baza militară de la Capu Midia, la ceremonia de recepţie a primului sistem de rachete Patriot, că România este mai sigură cu aceste rachete pe teritoriul ei, iar cetăţenii români sunt mai bine apăraţi.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România: „Prin achiziţionarea sistemului Patriot, România îşi consolidează statutul de garant al securităţii europene şi la Marea Neagră. (…) România este un adevărat vârf de lance, fiind primul partener la Marea Neagră care găzduieşte acest sistem. ‘Patriot’ reprezintă unul dintre cele mai importante scuturi din Europa împotriva ameninţărilor emergente„.

Primele 4 sisteme Patriot sunt pentru Forțele Aeriene și toate vor fi livrate de producătorul american până la finalul anului 2022.

În contractul de 3,9 miliarde de dolari sunt incluse încă 3 sisteme pentru Forțele Terestre. Acestea vor intra în dotarea Armatei Române până în 2026.

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării Naţionale: „România a achiziţionat cea mai modernă configuraţie hardware şi software a sistemelor de rachete, aceeaşi cu cea folosită în prezent de forţele armate ale SUA, care permite contracararea tuturor tipurilor de ameninţări aeriene actuale„.

Produse de compania americană Raytheon, sistemele Patriot sunt considerate printre cele mai bune din lume.

România a primit cea mai modernă configurație, folosită în prezent și de SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite