„România construită”, istoria de 2000 de ani la TVR

6 iulie 2020, 11:43

În cele zece episoade găsim și evoluția Țărilor Române, sub influența celor trei mari imperii care ne înconjurau, dar și trecerea Principatelor Române de la dominația otomană, presărată cu intervenții rusești, la independență. Irian Mohora și invitații au vorbit, în Ediția Specială de la TVR 1, despre aceasta lecție de istorie.

Documentarul „România construită”, producţie TVR în premieră, prezintă, în zece episoade, evoluția construcțiilor pe spaţiul teritorial al României de azi.

Serialul se difuzează la TVR 1 duminica, la ora 17.00 și este disponibil și online, pe TVR+.

Gazdele emisiunii sunt Mihaela Simina, istoric, scriitor și jurnalist, respectiv Toader Popescu, doctor în arhitectură, lector la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

„Am vrut să redau imaginea brută a României de astăzi. Așa este ea după aproape două mii de ani de când se construiește pe acest teritoriu. Nu am căutat „mai binele” sau „mai răul”, ci realitatea așa cum se prezintă, produsă de toți cei care au contribuit la realizarea ei.”, explică Alexandru Munteanu, producătorul şi realizatorul serialului.

Serialul este construit cronologic, producătorul dorind să realizeze o expunere cât mai riguros științifică a imaginii pe care o are astăzi România construită. „Am găsit, așa cum de altfel mă așteptam, un lung șir de contraste, de la diferențele dintre civilizația dacă și cea romană, la occidentalizarea prin turci și ruși”, mărturisește Alexandru Munteanu.

Cele zece episoade ale serialului au fost filmate în anii 2018 şi 2019, pornind de la scenariul scris de Alexandru Munteanu, Toader Popescu, Mihaela Simina, comentariul aparţinând ultimilor doi.

„În cifre, am filmat cam 60 de zile în deplasare și încă vreo 20 în București. Am făcut în total peste 30.000 km, străbătând țara de la Orșova la Botoșani și de la Satu Mare la Vama Veche” – sintetizează Alexandru Munteanu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite