România continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele care după prima doză AZ au dezvoltat tromboză au contraindicație pentru acest ser. Semnalele de alarmă

8 aprilie 2021, 15:19

Agenția Europeană a Medicamentului confirmă faptul că raportul beneficiu-risc al vaccinului de la AstraZeneca rămâne pozitiv, de asemenea este identificată o posibilă relație de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge cu caracteristici neobișnuite asociate cu niveluri scăzute de trombocite, a subliniat coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Au fost analizate până la data de 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel european și la nivel mondial, fiind înregistrate aproximativ 222 de cazuri de evenimente trombotice din peste 34 de milioane de doze administrate. Datele echivalează cu o rată de apariție a acestor evenimente de 0,65 la 100 de mii de persoane vaccinate, a completat coordonatorul campaniei de vaccinare din România, trecând în revistă datele prezentate ieri la nivel european.

Combinația raportată a cheagurilor de sânge și a trombocitelor scăzute este foarte rară, iar beneficiile globale ale vaccinării în prevenirea COVID-19 depășesc riscurile acestor eventuale efecte secundare„, a arătat Valeriu Gheorghiță referindu-se la rezultatele transmise de specialiștii europeni. „Emer Cooke, directorul executiv al Agenției Europene a Medicamentului, a precizat foarte clar că, în urma analizelor tuturor cazurilor raportate, nu s-au identificat de către experți factori de risc care să fie legați de sex, de vârstă sau de comorbidități, motiv pentru care nu au fost restrânse indicațiile de utilizare a vaccinului de la compania AstraZeneca, a adăugat el.

Revenind la situația din România, știm că situația epidemiologică generată de pandemia COVID-19 este îngrijorătoare, cu circa 4.500 de cazuri noi de COVID-19 raportate în fiecare zi, și peste 150 de decese de decese de COVID în fiecare zi. Din evoluția recentă a pandemiei în România se constată că la 100 de oameni diagnosticați cu COVID-19, 2,5 persoane decedează. Practic, aceasta este rata de fatalitate înregistrată la acest moment. În ultimul timp, din păcate, s-a observat o tendință de creștere a gravității cazurilor de COVID-19, inclusiv în rândul populației tinere. Așa cum s-a susținut de către Agenția Europeană a Medicamentului, precum și de către Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile, boala COVID-19 se asociază cu un risc considerabil de spitalizare, de deces, inclusiv prin evenimente trombotice. Pe de altă parte, evenimentele trombotice care au fost raportate post-vaccinare sunt posibile în cazuri foarte rare, iar beneficiile vaccinării depășesc cu foarte mult riscurile care survin după vaccinare legat de aceste potențiale evenimente trombotice„, a ținut să remarce col. dr. Valeriu Gheorghiță.

„Ca atare, având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important sa se continue vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale disponibile și la parametri cât mai ridicați. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat din populație să se vaccineze cât mai curând posibil pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii. Temporizarea vaccinării sau renunțarea la vaccinare ne pot aduce în fața unor forme severe de îmbolnăvire, atât pe noi, cât și pe cei din jurul nostru. Mai mult decât atât, ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pe care ne dorim cu toții să o atingem tocmai pentru a stopa și a diminia efectele nocive ale pandemiei”, a subliniat coordonatorul campaniei naționale de imunizare.

„Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu același tip de vaccin. Persoanele care după prima doză de vaccin au dezvoltat un eveniment trombotic au contraindicație de vaccinare cu vaccinul de la AstraZeneca. De asemenea, în urma investigațiilor medicale pentru acele posibile cazuri se va decide oportunitatea continuării schemei de vaccinare cu un alt tip de vaccin”, a adăugat col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Semnale de alarmă:

  • dificultăți de respirație
  • durere în piept
  • tumefiere – umflături ale membrelor inferioare
  • dureri abdominale persistente
  • anumite simptome neurologice – durerea de cap intensă, care nu cedează la tratamentele uzuale și care se poate asocia și cu tulburări de vedere
  • apariția unor mici pete de sânge sau sângerări în afara locului de administrare.

Aceste elemente apar în primele 14 zile de la administrarea vaccinului.

De mâine va exista un material informativ cu aceste semnale de alarmă. Acestea sunt semne comune cu toate evenimentele trombotice care au sau nu legătură cu vaccinarea. Frecvența este de 1.400-1.500 de cazuri la 100 de mii de persoane într-un an de zile – e o rată de incidență cumulată la nivel global, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Cei care au făcut prima doză li se recomandă să se prezinte pentru a doua doză și să monitorizeze semnalele de alarmă.

Se consideră că apariția evenimentelor trombotice are un substrat imunologic – e o reacție a organismului, care dezvoltă o reacție imunologică exacerbată. Trebuie identificate anumite predispoziții investigate imunologic. Se analizează în aceste situații oportunitatea vaccinării, dar se vor lua în discuție: dacă există un substrat, dacă persoana are risc individual crescut de a dezvolta o formă severă, cu complicații – se va pune în balanță riscul versus beneficiu. Această analiză se va face individualizat.

70% dintre cei care s-au programat la vaccinare s-au prezentat și s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca, a subliniat col. dr. Valeriu Gheorghiță. Datoria noastră este să explicăm exact ceea ce știm în momentul de față, dar trebuie să spunem și ceea ce nu știm și mai așteptăm și noi, și experții internaționali acele răspunsuri, a subliniat Gheorghiță.

În aceste condiții, țintele asumate de guvern pentru vaccinare nu vor afectate, mai ales pentru că în România vor intra suficiente doze de vaccin și de la celelalte companii producătoare, potrivit coordonatorului campaniei naționale de imunizare.

Agenţia Europeană pentru Medicamente a prezentat miercuri după-amiază, într-o conferință de presă, rezultatul evaluării sale cu privire la legătura dintre vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi cazurile rare de coagulare a sângelui. Chiar dacă instituția a reiterat poziția sa inițială privind faptul că beneficiile imunizării cu acest ser depășesc riscurile, totuși, președintele Comitetului de evaluare a admis, răspunzând întrebărilor adresate de jurnaliști, că există o legătură cauzală între administrarea vaccinului și reacțiile adverse.

„Orice decizii la nivel național trebuie să ia în considerare efectele pandemiei”, a apreciat miercuri directorul executiv al Agenției Europene pentru Medicamente.

Cazurile raportate de cheaguri de sânge neobişnuite după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui considerate posibile efecte secundare foarte rare ale vaccinului. (…) E important ca atât persoanele vaccinate, cât şi personalul medical să fie conştienţi de semnele şi simptomele acestor cheaguri de sânge neobişnuite pentru a fi determinate rapid, pentru a minimiza orice risc posibil„, a declarat Emer Cooke, directorul executiv.

Reuters a notat că anunțul reprezintă o schimbare a poziției autorității de reglementare, care a susținut săptămâna trecută vaccinul și care a subliniat că nu există un risc crescut de formare a cheagurilor de sânge în general. „Este, de asemenea, o lovitură pentru AstraZeneca, care a fost un lider în cursa pentru a face un vaccin eficient împotriva COVID-19 de când a început să lucreze cu Universitatea din Oxford„, a mai reținut agenția.

Întrebați foarte clar de un jurnalist despre diferențele de limbaj dintre comunicatul oficial și cele susținute în cadrul conferinței de presă, doctor Sabine Straus, președintele Comitetului care a evaluat riscurile, a admis: „Uneori, modul nostru reglementat de a vorbi poate fi mai complicat și așa ar trebui să fie. Ce am aflat din revizuirea foarte detaliată a cazurilor este că există o strânsă asociere între vaccinul AstraZeneca și evenimentele adverse. (…) Credem că există o asociere probabilă cauzală între apariția evenimentelor și administrarea vaccinului„. „Poate că este o problemă de limbaj la care eșuăm, ca oficiali, dar ‘o asociere puternică’ este expresia pe care aș folosi-o aici„, a subliniat Straus.

Totuși, în opinia specialiștilor Agenției Europene pentru Medicamente, vaccinul produs de AstraZeneca este eficient, contribuie la scăderea îmbolnăvirilor grave și a spitalizărilor cauzate de COVID-19. Toate acestea, în ciuda trombozelor care au cauzat decesul câtorva zeci de persoane, care sunt considerate însă efecte adverse extrem de rare.

Mai multe țări europene au impus limita de vârstă de 60 de ani pentru administrarea vaccinului AstraZeneca, iar autoritățile medicale din Marea Britanie recomandă ca vaccinul să nu fie administrat persoanelor de sub 30 de ani.

VEZI și Imunologul Ştefan Dascălu: Vaccinul AstraZeneca este foarte sigur. Cazurile nefericite vin pe fondul unor predispoziții genetice. Incidența este de patru la un milion. La anticoncepționale incidența este mult mai mare

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă