România este cea mai afectată țară de războiul din Ucraina, din punct de vedere agricol, spune Daniel Botănoiu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor. Despre aglomerarea cu mărfuri a porturilor românești și criza îngrășămintelor

Portul Constanța zona de încărcat cereale
Portul Constanța zona de încărcat cereale
26 februarie 2023, 15:09

România are peste 5 milioane de hectare de semănat cu culturi în această primăvară, iar fermierii au nevoie de lichidităţi pentru a se aproviziona cu motorină, piese de schimb, pesticide, îngrăşăminte sau material semincer. România este cea mai afectată ţară de războiul din Ucraina, deoarece se află în imediata vecinătate a conflictului. Ceea ce este într-adevăr o vulnerabilitate o reprezintă porturile ucrainene de la Marea Neagră şi Marea Azov, unele dintre acestea fiind afectate (Mariupol sau Berdyansk – Marea Azov), iar celelalte se confruntă cu un blocaj generat de forţele armate ruseşti (Kherson sau Odessa). Acest lucru a dus la aglomerarea porturilor româneşti de la Marea Neagră şi a celor de la Dunăre, evident a celor aflate în proximitatea Mării Negre. Materiile prime agricole româneşti stau în depozite, în timp ce mărfurile cu origine ucraineană circulă nestingherite dintr-o parte în alta şi la preţuri care sfidează orice concurenţă, acelaşi lucru întâmplându-se şi cu produsele materii prime din Rusia. Înţelegem să ajutăm pe colegii noştri fermieri din Ucraina, însă trebuie să avem grijă şi de fermierii români, astfel încât aceştia să poată continua activităţile lor”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România.

El susţine că dincolo de efectele sale directe asupra echilibrului global dintre cererea şi oferta de cereale, conflictul ucrainean a declanşat o spirală de creştere a costurilor de producţie agricolă.

Conflictul a dus, pe piaţa din Romania, la creşterea preţului îngrăşămintelor chimice – preţul îngrăşămintelor este direct corelat cu cel al gazelor şi într-o măsură mai mică cu cel al petrolului. După cum a arătat o analiză FAO recentă, această corelaţie este aproape instantanee între îngrăşămintele cu azot şi gazele naturale, care pot reprezenta până la 80% din costul lor de fabricaţie. O creştere a preţului gazelor naturale afectează îngrăşămintele cu azot folosite în întreaga lume, piaţa fiind globală. Rusia este principalul exportator mondial de îngrăşăminte, cu o poziţie puternică în îngrăşămintele cu azot sau în componentele utilizate pentru fabricarea acestora (amoniac şi azotat de amoniu). Împreună cu aliatul său Belarus, domină şi piaţa îngrăşămintelor pe bază de potasiu, explică Botănoiu.

De asemenea, piaţa românească a resimţit puternic creşterea preţurilor la combustibili şi energie, la inputuri, respectiv la produsele de protecţia plantelor, seminţe, reproducători, ambalaje precum şi creşterea preţurilor produselor agroalimentare.

În opinia preşedintelui AFR, războiul din Ucraina a afectat tot sectorul agroalimentar românesc de la cultura mare, la zootehnie, horticultură, apicultură etc., însă este prematur de cuantificat acum pierderile, deoarece războiul nu s-a încheiat.

„Cert este că produsele româneşti, mult căutate în trecut, acum sunt „ocolite”, având în vedere faptul că, în portul Constanţa, nu se mai regăsesc în totalitate acele produse care proveneau dintr-o agricultură durabilă şi responsabilă cu mediul, cele în care fermierii respectau bunele practice agricole şi care nu provin din cultivarea plantelor modificate genetic. Aceste restricţii nu le au fermierii din Ucraina, Rusia sau Turcia, ca atare operatorii din state importatoare importante evită astăzi să se mai „uite” la produsele provenite din bazinul Mării Negre, exceptând poate statele importatoare sărace pentru care criteriul principal este reprezentat de preţ”, explică Daniel Botănoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite