România își păstrează ratingul de țară. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu: Suntem mai importanți pentru investitori. Liderii PSD: un eșec al liberalilor

6 iunie 2020, 20:37

După decizia Standard&Poor’s, România rămâne o țară recomandată pentru investiții, dar trebuie să țină sub control cheltuielile, deși e un an cu două rânduri de alegeri.

“Credem că măsurile luate pentru limitarea efectelor pandemiei îi creează Guvernului contextul politic pentru a reduce costurile cu creşterea pensiilor prevăzută în legislaţie pentru septembrie. Date fiind alegerile, credem că Guvernul ar putea renunţa la majorarea iniţială şi va creşte totuşi pensiile cu 10 procente faţă de 40 de procente, cât prevede legislaţia” (sursă: comunicat Standard&Poor’s)

Ministrul Finanțelor apreciază păstrarea perspectivei și a ratingului drept un semnal de încredere pentru guvern.

Florin Cîțu anunță, în context, că până în luna mai s-a ajuns la o sumă record de investiții, în ultimii zece ani, de peste 13 miliarde de lei. Nu scoate însă un cuvânt despre majorarea pensiilor.

Florin Cîțu, ministrul Finanţelor Publice: Veți vedea un interes mai mare al investitorilor pentru România. Cursul valutar este determinat de piață. Dar astăzi suntem mai importanți pentru investitori și asta înseamnă că trebuie să vedem cât mai multe investiții în România. Ceea ce ar trebui să reducă presiunile de depreciere pe moneda națională. Vom vedea acest lucru în perioada următoare dar este un semnal pozitiv pentru toți investitorii.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spune că, deocamdată, agențiile de rating dau un răgaz României, dar anul viitor va fi crucial.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal: Să ne imaginăm că s-ar fi spus de la Bucureşti că punctul de pensie va creşte cu 40 la sută şi se va merge cu actualul calendar. Eu sunt convins că am fi asistat la o retrogradare, şi nu numai de către S&P, ci şi de Moody’s şi Fitch. România este şi în procedură de deficit excesiv.

Ministrul Finanțelor consideră că, în cotațiile internaționale, România se resimte de pe urma guvernelor social-democrate.

Însă liderul PSD Marcel Ciolacu apreciază ratingul Standard&Poor’s drept un eșec.

“Cele mai negre previziuni s-au adeverit: NEGATIV – asta definește Guvernarea PNL! (sursa: Marcel Ciolacu, Facebook).

Calificativele acordate de agențiile de rating sunt esențiale pentru nivelul dobânzilor la care se împrumută o țară și pentru deciziile investitorilor interesați de țara respectivă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă