România, printre țările UE cu cei mulți cetățeni care nu își permit să încălzească locuința corespunzător. Guvernul a pregătit o schemă de ajutor

10 ianuarie 2021, 19:54

Mircea Grigore trăiește într-un sat din zona de deal a județului Buzău. E pensionar și locuiește singur. Spune că a făcut economii să cumpere lemne de foc.

Până acum, iarna a fost blândă și nu a fost nevoit să facă focul des.

România e printre țările europene cu cei mai mulți cetățeni care nu își permit să încălzească locuința corespunzator. Aprope 10% dintre români au fost afectați de fenomenul de săracie energetică în 2019, peste media europeană.

Legea energiei din 2012 prevede acordarea de ajutoare pentru cunsumatorii vulnerabili. Nu a fost adoptată însă și o schemă de sprijin. Abia acum, Guvernul a stabilit criteriile de acordare a ajutoarelor.

Ajutoarele ar urma să se acorde persoanelor singure care au venituri medii de cel mult 1.445 lei. Pentru familii, venitul mediu nu poate depăși 810 lei de persoană. Valoarea compensațiilor pentru încălzire va fi între 10 și până la 100%, în funcție de unele valori de referință.

De asemenea vor fi acordate și suplimente pentru energie.

Pentru moment, legea e la stadiul de proiect. Dacă va fi adoptată se va aplica de la 1 septembrie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite