România se confruntă cu o adevărată pandemie de obezitate în rândul copiilor. Părinții ignoră semnele și nu știu cum să îi ajute

7 iulie 2021, 17:51

Grav este că părinții ignoră semnele și nu știu cum să îi ajute. În sprijinul lor, medicii specialiști au lansat o campanie menită să ajute la conștientizare și acțiune.  Cu sprijinul autorităților, demersul va ajunge inclusiv în școli.

Alimentația, sedentarismul și predispoziția genetică sunt cauzele principale ale obezității. Unul dintre medicii noștri endocrinologi s-a confruntat cu toate efectele acestei boli în copilărie și adolescență.

Bogdan Pascu, medic specialist endocrinolog:Am experimentat în fiecare zi toate tipurile de umilință, bully-ing din partea colegilor, dar și a unor adulți. Sunt aici medic endocrinolog tocmai pentru că am reușit să fac asta și să dau mai departe.  Cred, în momentul de față, la 21 de ani după ce am slăbit, că genetica se poate modifica și predispoziția poate să dispară dacă gasești ambiția necesară”.

Împreună cu alți colegi din Institut au pus la punct un program de prevenție și conștientizare astfel încât rata obezității să scadă, mai ales că pandemia nu a făcut decât să agraveze problemele. Programul va ajunge inclusiv în școli, cu sprijinul ministerelor Sanatăţii și Educației.

Dacă nu știți în ce categorie se încadrează copilul dumneavostră, fie obez sau suprapoderal, vreți să aflați acest lucru și până acum nu v ați adresat medicului, puteți mai întăi să intrați pe site-ul testulgreutatii.ro. Aici, în funcție de vârstă, înălțimea, greutatea și sexul copilului puteți să aflați calculul indicelui masei corporale . După rezultat puteți descărca un ghid al părintelui și puteți programa o consultație medicală.

Medicii ne fac recomandări simple care pot devei o practică în orice familie.

Laura Matei, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice: „Recomandările generale constau în înlocuirea acestor alimente procesate cu valoare nutrițională scazută cu alimente naturale, mancare gătită în casă, alimente cât se poate de puțin procesate în porții corepspunzătoare, fără  prăjeli”.

Roxana Căldăraru, medic primar recuperare medicală: Activitate moderată este mersul în ritm alert, mersul cu bicicleta pe un teren plan, sporturi ca fotal, baschet, volei , alergat,  cel puțin trei zile pe săptămână”

Datele culese în timpul acestei campanii de prevenție vor fi baza unei statistici oficiale cu privire la numărul copiilor obezi și suprapoderali. În 2018, aproape 2 din 10 copii erau obezi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite